Travanj 23, 2022 5590

Sidonija i Joško Šprljan-Čunčilo: Ljubavna priča najstarijeg vodičkog para

Ocjeni sadržaj
(12 glasova)

Sidonija i Joško Šprljan-Čunčilo ovog će ljeta, točnije 17. kolovoza proslaviti 70 godina braka što ih čini najdugovječnijim vodičkim bračnim parom. Danas imaju dvoje djece, četvero unučadi i devetero praunučadi. U siječnju ove godine proslavili su 90. rođendan, a nama su prepričali poneke isječke o svojoj dugogodišnjoj ljubavnoj priči koja je započela u njihovom djetinjstvu, u Dulcinu.

- Upoznali smo se kad smo imali 10-ak godina, vidjela sam ga dok je bala, skaka i gađa se s prijateljima na drvene puške iza Dulcina gdje sam ja živjela. Stala bih na ponistru pa ga gledala. Upamtila sam njegovu križarsku crveno plavu kapu po kojoj sam ga prepoznavala. Kasnije smo išli na sastanke, malo vamo, malo namo, kako bi se upoznavali. Otada on stoji u mom srcu – započela je Sidonija njihovu priču.

Išli su zajedno u školu, prvi poljubac dogodio se s 12 godina, a Čunčilo nam je kasnije otkrio da mu je taj trenutak zauvijek ostao urezan u sjećanju.

- Skroz mi je pamet zamutila. Dok bi se predvečer vraćala kući sa sastanka poskrivečki bih ju čekao iza volta u Dulcinu, povuka za ruku i poljubija. Ali, bila je tvrda, iako joj otac i mati nikad nisu branili da se sa mnom viđa – dodao je Čunčilo uz smiješak.

Pisao joj je pisma koje Sidonija još dan danas čuva u škabelinu. Njegovu sliku čuvala je u rubu od suknje, da ne vidi nitko. Kasnije, kad je išla na radne akcije, stavila je sliku iza ogledala. Zamolila je prijateljicu Rosu Ivičinu da joj je pošalje u tajnosti.

- Dok sam '44. bila u zbijegu u Italiji nisam prestala misliti na njega. Kad sam došla doma znala sam da smo si suđeni, da smo ista pamet... najvolila sam ga slušati dok bubanj svira. To mi moji nisu branili pa sam uvik odila.

Čunčilo je igrao nogomet, na poziciji desnog krila, a Sidonija bi ga ponosno gledala. Pisao joj je uvijek, pa i kad je otišao u Split u zanatsku školu ili u Tučepe raditi struju. U to vrijeme ondašnji predsjednik Tito došao je u Split, a taj je događaj bio idealna prilika za njihov ponovni susret.- Ona je došla brodom iz Vodica, a ja iz Splita. Odveo sam je u slastičarnu pa ju pozvao da idemo šetati Marijanom. Prijedlog je brzo odbila i kazala mi: ''Bože sačuvaj, da sami idemo...''.

Sidonija se prisjetila njegovih znakova pažnje, među ostalim bombona u škartocu. Prijateljičin 'udvarač' kupio je pun škartoc bombona, dok je Joško Sidoniji kupio nešto manje.

- Njih dvoje su raskinuli, a mi smo i danas skupa. Rekla sam joj da nema veze broj bombona s ljubavi. Sjećam se i kad mi je baca kamenčiće na prozor da mu se javim. Da je ono sve bilo snimiti, bilo bi danas lipo gledati.

Zaručili su se 1950. godine – najavio se da dolazi s roditeljima dolazi na ručak! Bila je sigurna da je voli i to joj je bilo dosta. Zarukama je prestalo i skrivanje, a kako je te godine došla struja, krenuli su i plesnjaci na koje su rado zajedno išli.

- Na prvom plesu kad je došla struja digao me je za ples, stavio mi novac u ruku i rekao da uživam tu noć za otvorenje i nešto si kupim. Uvijek je bio pažljiv i brižan. Nikad ga nikome ne bi dala. Dođe li do kakvih razmirica, moramo se brzo pomiriti i to odmah ostaviti iza nas. Najvažnije, između nas nikada nije bilo vrijeđanja i grubih riči. Nekad je tribalo i pritrpiti. Brinula sam se o njegovom ocu, ali ništa mi nije bilo teško. Kad voliš svoga čovika, moraš sve njegovo prihvatiti – naglasila je Sidonija.

Vjenčali su se dvije godine nakon zaruka su se vjenčali, '54. su dobili sina Tončija, a '57. kćer Katicu. Joško je radio, dok je Sidonija bila domaćica i išla u polje. Bavili su se i turizmom, a nakon berbe grožđa svake su godine išli na putovanje i prešli preko 30 tisuća kilometara.

- Najlipše putovanje bilo nam je u Bolonji, u Italiji. Lipo smo proveli našu mladost. Brak veže ljubav, poštivanje jedno drugoga, a zatim suradnja - naglasio je na kraju Joško Čunčilo te dodao da mu je danas sa svojom dragom najdraže baciti na karte.

Podsjetimo, Sidonija i Joško u siječnju su proslavili 90. rođendan, a njihova obitelj i rodbina tri su mjeseca radili na videu u kojem su im Ćiro Blažević, igrači i treneri Hajduka uputili rođendanske želje te obećali da će im za 100. rođendan svi doći čestitati u 'selo'.

djelomob1.jpg