Kolovoz 17, 2022 4063

Nematerijalna baština i tradicija: U Kistanjama se održava radionica ojkanja i gradnje suhozida

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Ojkanje (ili treskanje, orzenje, rozganje, grohotanje) je najstarija vrsta pjevanja u Hrvatskoj. UNESCO-ov Odbor za nematerijalnu kulturnu baštinu svijeta 16. studenog 2010. uvrstio je glazbeni izričaj ojkanje na popis ugrožene nematerijalne svjetske baštine.

Želeći da otrgnu od zaborava ovo tradicionalno pjevanje Ilija Krneta, dr.sc. Sanja Ranković i dr. sc. Joško Ćaleta organiziraju godinama u Kistanjama (Krnete kod Jezera) radionicu ojkanja, a od ove godine i radionicu gradnje suhozida.

- Radionice su se prvotno održavale u Islamu Grčkom, a zatim u zadnjih nekoliko godina održavamo ih kod domaćina Ilije Krnete u Kistanjama. Na radionice dolaze mladi ljudi iz svih dijelova svijeta koji osim što uče pjesme od kolege Joška i mene, uče i tehniku pjevanja, način izvođenja, interpretaciju. Jedan dio radionica predstavlja i susret s domaćim ljudima, nositeljima tradicije koji pjevaju Ojkavicu. Takvo generacijsko povezivanje je neophodno jer se tako najbolje uči – rekla nam je dr.sc. Sanja Ranković, voditeljica radionice, docentica na Katedri za etnomuzikologiju Fakulteta muzičke umjetnosti u Beogradu.

Ovakve radionice iznjedrile su i nove ljubavi, tako ih pohađaju godina Casper i Zosja iz Poljske koji su se na radionicama upoznali i kasnije vjenčali

Više saznajte u video prilogu kojeg smo snimili u Kistanjama

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 17 Kolovoz 2022 01:36
djelomob1.jpg