Studeni 14, 2022 2996

Pijavica ispred Šepurine – Zabilježen prirodni fenomen u Vodičkom akvatoriju

Ocjeni sadržaj
(5 glasova)

Nestabilne vremenske prilike kulminiraju stvaranjem sve češćom prirodnom pojavom na ovom djelu Jadrana – pijavice. Kako nam javlja čitateljica koja je zabilježila ovaj prirodni fenomen, pijavica se jutros razvila ispred otoka Prvića.

Kako navodi meteo-info. hr nad Jadranom se pijavice mogu pojaviti pri prodoru hladnog zraka s kontinenta nad toplu morsku površinu gdje more kao izvor vlage dodatno pogoduje razvoju nestabilnosti te olujnih oblaka koji za sobom povlače mogućnost nastanka pijavice. No ne znači da se iz svakog kumulonimbusa može razviti pijavica, potreban je vrtlog opisan u nastanku tornada.

Općenito se javljaju tijekom cijele godine, ali češće u jesen, osobito u listopadu i studenom (kopno se brzo ohladi, a more još relativno toplo). Pijavice se smatraju slabim tornadima. Način nastajanja im je sličan kao i kod pravih velikih tornada no kod nas je češći nad morskom površinom pa se sastoje od vodenih kapljica podignutih s morske površine te kondenziranih kapljica u oblaku, a ako nastanu nad kopnom, od prašine i pijeska (kopnena pijavica). Obično nastaje pri jakoj konvekciji ljeti ili u jesen iznad tople vodene površine. Pijavica može skrenuti s vodene površine na kopno gdje najčešće razorno djeluje i vrlo brzo nestane. Promjera je dvadesetak do stotinu metara, a traje do 20 minuta.

djelomob1.jpg