Veljača 07, 2023 2500

Radionica Skrivene tajne dalmatinskih vrtova nadmašila sva očekivanja

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Završena radionica Skrivene tajne dalmatinskih vrtova oduševila je sve prisutne, ali i same organizatore. Osim što su polaznici stekli znanja o biovrtu, aktivno su sudjelovali na predavanjima i međusobno razmjenjivali biljke i sjemenke. Na radionici, uz Vodičane, sudjelovali su i polaznici iz okolnih mjesta. Zbog velikog interesa, predavanja su organizirana u kinodvorani.

Prije nekoliko dana završena je radionica Skrivene tajne dalmatinskih vrtova koja je nastala u suradnji grada Vodica s Regionalnom razvojnom agencijom Šibensko – kninske županije u okviru projekta Take it slow. Radionica je bila besplatna za sve posjetitelje, a u ovom ciklusu polaznici su stekli znanja iz područja biovrta. O tome je govorio predavač Goran Vitanović, dipl.ing. agronomije i vlasnik OPG-a koji je i sam uzgajivač voća i povrća i prerađivač ljekovitog bilja.

Cijela radionica je zamišljena da bude interaktivna i upravo na taj način je i realizirana. Polaznici su donosili biljke i sjemenke i međusobno ih razmjenjivali, te postavljali pitanja predavačima i jedni drugima. Znanja o kompostiranju, vrsti supstrata, tipovima tla, osmišljavanju vrta, permakulturi... polaznici su upijali tri puta tjedno od početka siječnja pa sve do 03. veljače.

- Radionica je nadmašila sva naša očekivanja. Planirali smo dvadesetak osoba, ali nikad nije bilo manje od 40. Na jednoj nas je bilo 60, tako da smo sve radionice održavali u kino dvorani – rekla nam je Tina Bosotin, pročelnica upravnog odjela za gospodarstvo, imovinu i prostorno planiranje.

Osim polaznika iz grada Vodica bilo je polaznika iz Murtera, Pirovca, Rasline, Zatona i Primoštena.

- Od prvog dana sam na radionici. Mada znam neke stvari, uvijek se nauči nešto novo. Sigurno će mi pomoći u daljnjem radu. Tu sam iako nemam OPG, a sve što radim s biljem radim za svoju dušu i da moja obitelj jede zdravije i kvalitetnije – rekla nam je umirovljenica Ljiljana Lokas iz Rasline.

Većina polaznika su bili mladi ili oni koji žele za sebe proizvoditi hranu, organizirati novu turističku ponudu ili im je to stil života. Čuvši druga iskustva naučili su zasigurno nešto novo.

- Ovo je jedna velika odskočna daska za sve, posebno početnike. Jako sam oduševljen i šteta što radionica ne traje duže – rekao je zadovoljni polaznik.Osim ove održat će se još dvije radionice na kojima će se polaznicima pokazati pravilna rezidba maslina i cijepljenje (navrtanje) maslina. Vodit će ih prof. s Agronomskog fakulteta u Zadru, Šime Marcelić i to najvjerojatnije u ožujku ukoliko vrijeme dozvoli.

Budući da je ova radionica uspješna baš kao i prošlogodišnja, u gradu Vodicama odlučili su i u budućnosti nastaviti s organizacijom ovih iznimno posjećenih radionica.

- Na kraju ovog ciklusa svi su se zainteresirali hoće li još biti radionica i kada ih mogu očekivati. Ova radionica je nastala u okviru projekta Take it slow, koju financira Razvojna agencija Šibensko – kninske županije i s kojom smo u svakodnevnom kontaktu i izvrsno surađujemo. Gradonačelnik je objeručke prihvatio ideju da radionice postanu tradicionalne, a o  detaljima će javnost biti upoznata na vrijeme, kao i o projektima na čijoj pripremi ubrzano i svakodnevno radimo – zaključuje Bosotin.

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 08 Veljača 2023 13:19
djelomob1.jpg