Veljača 20, 2023 17110

Vodičanin Josip Bakmaz

Ostavio je Vodice, miris mora koji mu i dalje fali, dalmatinsku kuhinju i uhvatio se u koštac s problemima u slovačkoj općini Dulovce

Ocjeni sadržaj
(11 glasova)

Otišao je iz Vodica zbog ljubavi, otac je troje djece, za vrijeme Covid pandemije proizvodio je zaštitne maske i slao ih u Vodice. Kuha većinom dalmatinsku spizu, ali mu ni mađarska ni slovačka nisu mrske. Napustio je posao u Hrvatskoj, u Dulovceu je drugi puta postao zamjenik načelnika općine, a tek mu je 39 godina. Kako mu je sve to uspjelo otkrio nam je Josip Bakmaz

Prije šestnaest godina, Josip Bakmaz, vodičku adresu zamijenio je slovačkom, točnije u jugozapadnoj je Slovačkoj, u mjestu Dulovce. I to zbog ljubavi.

- Nedugo nakon upoznavanja otišao sam za Slovačku; u Dulovce. Uplovio sam u bračne vode i postao otac troje djece – započeo je Josip Bakmaz razgovor.

Prvih godinu dana kombinirao je život u Slovačkoj s poslom u Vodicama. Međutim, kako je vrijeme odmicalo i sve više postajao ″Slovak″ donio je odluku da okrene kormilo u nekom drugom pravcu. Odustao je od ugostiteljstva.

- Ugostiteljstvom, kojim sam se do tada bavio u Hrvatskoj, prestao sam i ne fali mi trenutno. Godinama se nagomilalo puno problema i odlučio sam promijeniti posao i probati nešto drugo – dodaje Bakmaz.

Ostavio je Vodice, miris mora koji mu i dalje fali, dalmatinsku kuhinju i uhvatio se u koštac s problemima u Općini Dulovce. Pomogao je u rekonstrukciji školske dvorane i crkve, što mu je uz vlastite ambicije i želje, otvorilo vrata politike.

- Pošto smo mi Hrvati komunikativni ljudi brzo sam se prilagodio i mještani općine su željeli da se kandidiram za načelnika općine. Kako sam stranac, nisam to prihvatio na prvu, ali nakon par mjeseci pokušao sam – nastavlja Bakmaz.Nije bio siguran da bi ostvario uspjeh kao samostalni kandidat, pa je izašao na izbore kao kandidat Kršćansko demokratske zajednice - KDH.

I 2018. godine od 23 kandidata zauzeo je 3. mjesto i postao prvi put zamjenik načelnika općine Dulovce.

U razdoblju prvog mandata, započela je pandemija virusom Covid. Kako njegova supruga vodi obiteljsku tvrtku za proizvodnju vojnih, policijskih i radnih uniformi, odvažio se.

- U to vrijeme bila je najveća potražnja za zaštitnim maskama. Započeli smo s proizvodnjom. Na početku smo prodavali bolnicama, školama, općinama – kroz razgovor nastavlja Bakmaz.

Stigle su tako zaštitne maske i do Vodica, Kutine, Zagreba, a potom do Irske i Njemačke.

Kad je stigao u Slovačku, jezik nije znao. I sada se još uvijek bori sa slovačkom gramatikom, ali ne odustaje. Kaže da mu jezik nije lagan, ali kad se nešto želi to se i ostvari.

I njemu se ponovno ostvarilo na izborima u studenom 2022. godine. Uz potporu Kršćansko demokratske zajednice – KDH, po drugi puta je izabran za zamjenika načelnika općine.

Ovaj put s još boljim uspjehom. Od 28 kandidata, osvojio je drugo mjesto.

- Posao je zahtjevan. Trenutno radimo na projektima; točnije njih 8 koji su važni za našu općinu. Projekt izgradnje sustava za pročišćavanje otpadnih voda, projekt snižavanja cijena energije općinskih nekretnina, rješavanje postrojenja za kompostiranje biorazgradivog otpada; samo su neki od projekata za koje smo dobili sredstva iz EU fondova. Uz to radimo dom za starije osobe i stanove za socijalno ugrožene osobe – zaključuje Bakmaz.

Slobodnog vremena Bakmaz ima jako malo, ali ono malo što mu ostane većinom provodi s obitelji; posebno ljeti kad ″skokne″ do Vodica i odmori se od politike i obveza.

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 20 Veljača 2023 15:30
djelomob1.jpg