Svibanj 13, 2023 2170

Suočavanje s dijabetesom: Životna priča Željka Juričeva - Junke

Ocjeni sadržaj
(5 glasova)

1100 kcal dnevno po obroku, vaganje i mjerenje porcija, 4 puta dnevno davanje inzulina, tjelovježba, život s nuspojavama uzrokovanim lijekovima... Zdravoj osobi nezamisliv život, a Željku Juričevu svakodnevnica. I tako već 34 godine.

Treći je uzrok smrti u RH Hrvatskoj, broj oboljelih iz godine u godinu se stalno povećava, nastaje zbog apsolutnog ili relativnog manjka inzulina u krvi... Kronična je i neizlječiva bolest koja uzrokuje tjelesne, mentalne i psihosocijalne teškoće. Sve to je dijabetes ili šećerna bolest. Postoje razni tipovi, a onaj koji se razvija naglo je šećerna bolest Tip 1.

I tako naglo, bez upozorenja se razvila i Željku Juričevu 1989. godine.

- Išao sam na operaciju meniskusa i prilikom predoperacijske obrade otkrili su mi da imam povišen šećer u krvi, koji je u tom trenutku, bio 38 mmol/L u krvi – prisjeća se Željko Juričev.

Doktori su bili začuđeni jer nije imao nikakve posebne simptome koji bi upućivali na tako ozbiljnu situaciju. Daljnjom obradom ustanovljeno je da boluje od dijabetesa Tip 1. Uslijedilo je suočavanje s bolešću, uslijedilo je prihvaćenje nove stvarnosti, uslijedila su nebrojena pitanja.

Zašto? Što je bio okidač? Željko nije imao odgovore, ali se bolest ipak pojavila.

- Bolest koja ne boli, ali bolujete – dodaje Juričev.

Otišao je  u Zagreb u Sveučilišnu kliniku za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovac i krenuo u borbu. U Klinici su mu pomogli na samom početku bolesti, ali i danas mu pomažu.

- Dali su mi smjernice vezane uz prehranu, način života, tjelovježbu. Od pojave bolesti moram vagati hranu, mjeriti kalorije, paziti koliko puta dnevno jedem, u kojoj količini, koje namirnice – nastavlja Juričev.

Uz to svakodnevno pomoću glukometra četiri puta dnevno mjeri visinu šećera u krvi i sam sebi daje injekcije inzulina.

- Na početku je bilo teško. Igle su u prošlosti bile velike i inzulin je bio životinjskog podrijetla. Danas su manje i inzulin je humanog podrijetla, što mi olakšava upotrebu – dodaje Željko.

Ali i uz napredak medicine prvo davanje inzulina se pamti.

- Teško, jako teško, strah – dodaje Željko.

Ali, danas, 34 godine poslije to je njegov svakodnevni život.

Uz prve strahove, strah od naglog pada šećera u krvi je stalno prisutan, ali danas mu je ipak lakše. Uz strah, nosi se lavovski i s nuspojavama uzrokovanim davanjem inzulina; visokim krvnim tlakom, promjenama raspoloženja, problemima sa srcem… koje su ubrzale Željkov odlazak u mirovinu.

- Sveukupno sam radio 22 godine, od čega s bolešću 19 godina. Moj posao je bila priprema brodova za plovidbu. Ali 2007. godine bolest je pokazala zube, zdravstveno stanje se pogoršalo i otišao sam u invalidsku mirovinu – prisjeća se Željko.

Mada nije aktivan kao prije odvaži se i zaputi se koji put i sam do polja. Fizička aktivnost je važna u borbi protiv bolesti pa svaki slobodan trenutak koristi za boravak na svježem zraku, a uz kontrolu prehrane, bez šećera i slatkih namirnica Željko već pune 34 godine prkosi bolesti. Tu su i poznanici koji se bore s istom bolešću. Razmjenjuju iskustva, te mu savjeti i razgovori dobro dođu. A ono najvažnije je:

- Držati bolest pod kontrolom i biti discipliniran; da vi gospodarite bolešću, a ne ona vama – zaključuje Željko.

djelomob1.jpg