Svibanj 19, 2023 819

Unapređenje kvalitete života: Kako Crveni križ Vodice gradi humanije društvo

Ocjeni sadržaj
(6 glasova)

U Gradskom društvu Crvenog križa Vodice nema predaha. Rade punom parom, nebrojene radionice su iza njih, a na pomolu su i novi projekti.

Od ožujka imaju uslugu besplatnog prijevoza za starije osobe s područja grada Vodica i pripadajućih naselja. S umirovljenicima provode medicinsku gimnastiku, osiguravaju uslugu male škole služenja pametnim telefonom, provode kontrolu šećera u krvi,.. Educirali su djecu u slučaju kriznih situacija. Iza njih je i Svibanjska akcija darivanja krvi, a u pripremi im je projekt za mlade o toleranciji, empatiji i nasilju među vršnjacima. Što je sve realizirano, a što planiraju u razgovoru nam je rekla ravnateljica Marijana Biluš

Ostvarivanje humanitarnih ciljeva i zadaća na području zaštite i unapređenja zdravlja, socijalne skrbi, zdravstvenog i humanitarnog odgoja neke su od dužnosti Crvenog križa. U vrijeme oružanih sukoba, prirodnih i ekoloških nesreća, epidemija,.. prvi su na liniji obrane, a pružanje prve pomoći, zaštite i promicanje zdravlja neki su od temeljnih programa koje HCK provodi s ciljem izgradnje humanijeg, tolerantnijeg i sigurnijeg društva.

A Gradsko društvo Crvenog križa Vodice ne staje samo na tom.

Brojne radionice i projekti su uspješno završeni, neki su u tijeku, a na nekim vrijedno rade.

Projekt „Aktivni zajedno“ usmjeren na poboljšanje kvalitete života umirovljenika nedavno je završen.

- Umirovljenici su bili zadovoljni, ali moram naglasiti da smo taj projekt provodili u vrijeme epidemije kada smo se morali pridržavati svih protuepidemijskih preporuka pa smo često i improvizirali. Umirovljenici su se educirali za nordijsko hodanje te su na korištenje i po završetku projekta dobili opremu. Nastavila se provoditi medicinska gimnastika, a prema potrebi im i dalje osiguravamo uslugu male škole služenja pametnim telefonom - započela je ravnateljica Marijana Biluš razgovor.

Svibanjska akcija darivanja krvi također je iza Gradskog društva Crvenog križa Vodice. I to vrlo uspješna.

- Redovno se svaki mjesec u našem gradu provode akcije darivanja krvi. Naš dan je druga srijeda u mjesecu, a akcije provodimo u partnerstvu s Klubom darivatelja krvi Vodice. Na naše i njihovo zadovoljstvo mogu reći da nam se baza darivatelja pomlađuje kroz godine i da će tradicija darivanja tekućine koja život znači opstati u našem gradu. Ovim putem moram apelirati na poslodavce da omoguće svojim djelatnicima slobodan dan za pristupanje akciji darivanja krvi na koji darivatelji prema zakonu imaju pravo – nastavlja Biluš.

Iza njih je i Zaklon„ - projekt čiji je nositelj Lokalna akcijska grupa “More 249“, dok su Gradsko društvo Crvenog križa Vodice uz DVD Vodice i udrugu Prijatelji Europe Općina Tisno partneri projekta.

- Provedba projekta usmjerena je na jačanje kapaciteta udruga na području održivog razvoja i dobrog upravljanja s naglaskom na krizne situacije – dodaje Biluš.

A od ove godine posudionica ortopedskih i medicinskih pomagala Gradskog društva Crvenog križa Vodice bogatija je za 6 novih medicinskih kreveta.

- Trenutno brojimo više od 80 ortopedskih i medicinskih pomagala, a gotovo 90% nabavljamo sami iz svojih redovnih sredstava poslovanja. To iziskuje značajna financijska sredstva, ali i skladište za pohranu pomagala. Većinom se radi o krevetima, hodalicama, kolicima, toaletnim stolicama i slično. U ovoj aktivnosti nas od ove godine financijski podupire i Grad Vodice jer sami to jednostavno ne bismo mogli iznijeti – dodaje Biluš.

Kako svaki tjedan imaju posudbe, volonteri im uskaču kad mogu.

- Ovom prilikom im se zahvaljujem jer bez njih bi zaista bilo teško; ponajviše kada se radi o medicinskim krevetima – kazala je Biluš.

Početak ožujka donio je i novi projekt - Vozimo se kojem su ciljana skupina starije osobe.  Uslugom se osigurava besplatni prijevoz s područja grada Vodica i pripadajućih naselja  (Srima, Gaćelezi, Grabovci, Čista Mala, Čista Velika te Prvić Šepurina i Prvić Luka) na potrebne i željene lokacije poput liječničke ordinacije, ljekarne, banke, pošte i sl.

- Zasad imamo evidentiranih više od 70 osoba, a sredstva za ovu uslugu smo osigurali prijavom na natječaj Ministarstva rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike koji financira plaću djelatnika i troškove goriva, dok vozilo i sve druge troškove pokrivamo sami. Partner nam je Grad Vodice, a naše službeno vozilo stavili smo u službu ovog programa – rekla je Biluš.

Snalaze se na sve načine i često trebaju improvizirati jer raspolažu s jednim vozilom, ali najvažnije im je da su na usluzi građanima kad im je potrebno.

Redovno u suradnji s patronažnom službom provode akcije mjerenja šećera u krvi te mjerenje krvnog tlaka. Ujedno provode edukacije s djecom vezane za krizne situacije; prva pomoć i sigurnost na vodi.

- Ali i za pedagoške djelatnike koji rade s našom djecom ponajviše one koji su pratitelji djeci na izletima i ekskurzijama, sportskim natjecanjima – nastavlja Biluš.

PLANOVI?

Namjeravaju proširiti edukacije i na sportske udruge, te planiraju projekt kroz koji bi ponovo osigurali besplatne radionice za umirovljenike. U ovom trenutku nema otvorenih natječaja na koji bi mogli aplicirati, ali u Gradskom društvu Crvenog križa Vodice neumorno rade.

- Trenutno slažemo projekt za mlade, a tema će biti tolerancija, empatija i nasilje među vršnjacima – zaključila je Biluš.

Poslijednja izmjena dana Subota, 20 Svibanj 2023 04:53
djelomob1.jpg