Svibanj 31, 2023 3261

Stari vodiški recepti oživjet će kroz knjigu Kate Juričev Barbin

Ocjeni sadržaj
(11 glasova)

Kada je u trećem mjesecu ove godine Gušte Juričev Barbin, poznati vodički ugostitelj, proslavio 80. rođendan, njegova kći Kate, koja živi i radi u Ljubljani, našla se u dilemi oko odabira poklona. Razgovor sa bratom Đanijem, koji je već imao plan darovati ocu pršut iz Miljevaca, nije pružio rješenje, ali je inspirirao njen daljnji proces.

U svom kozmetičkom salonu u Ljubljani, Kate je razgovarajući s klijentima došla na ideju o posebnoj bilježnici. U nju bi njen otac mogao zapisivati svoje recepte, ujedno stvarajući obiteljsku kulinarsku enciklopediju. Bilježnica je bila obogaćena isprintanim obiteljskim fotografijama, a recepti su se tijekom dva tjedna kuhanja i razgovora s ocem množili.

Ideja o knjizi, zapravo, nastala je kada je brat Đani poželio imati takvu bilježnicu. Tako je obiteljski kulinarski projekt prerastao u nešto veće, s ambicijom da postane obiteljska knjiga i poklon iznenađenja bratu.

Osim recepta za botnicu s kumpirima, pripremu maslina u teglici, slane srdelice i riblji brudet, knjiga će obuhvatiti širok spektar jela, od tradicionalnih do modernih. Fokus je bio na starinskim receptima poput bakalara, friškaca i savuranih gavuna, ali se našlo mjesta i za tajne pripreme mesa, kao i slatkih delicija poput kroštula po receptu mame Cvite, marmelada, te bratovog recepta za paštu Putanesca.

Važnost ove knjige za Katu i njen obitelj je višestruka. Ova ugostiteljska obitelj prošla je kroz teška vremena nakon smrti brata Gušte, ali snaga i hrabrost su ih držali zajedno. Kata vidi knjigu kao trajnu uspomenu na njenu obitelj, a posebno na Guštino ime. Njena je želja jednog dana nastaviti obiteljsku ugostiteljsku tradiciju, ali na svoj način, pridržavajući se originalnog Guštinog duha.

Knjiga je za Katu, prije svega, ostavština njenih roditelja - nešto što će pratiti nju i njenog brata, njihove nećake i unuke, kroz život. Okusi iz knjige podsjećat će ih na sretnija vremena kada su svi bili na okupu za obiteljskim stolom.

Kroz svoj projekt, Kate ne želi ostati ograničena samo na obiteljske recepte. Poznajući bogatu kulinarsku tradiciju Vodica, ona bi voljela obogatiti svoju knjigu i tuđim iskustvima. Stoga, ovim putem poziva sve mještane da podijele svoje starinske recepte s njom.

Na taj način, knjiga bi mogla postati ne samo obiteljska uspomena, već i kronika gastronomske baštine Vodica.

Kate smatra da je ovaj način čuvanja kulturne baštine izuzetno važan, te se nada da će mnogi mještani prepoznati vrijednost njenog projekta i pridružiti joj se u ovoj kulinarstkoj pustolovini iako je svjesna da izrada knjige koja bi obuhvatila sve stare recepte Vodica zahtijeva puno truda i volje, uz određena financijska sredstva.

Što se tiče reakcija na objavu knjige, Kate priznaje da još nije razmišljala o tome, budući da knjiga nije prvotno bila namijenjena javnosti. Pisana je iz sentimentalnih razloga, za nju i njen duh. Ipak, ne isključuje mogućnost da jednog dana podijeli knjigu sa svijetom.

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 31 Svibanj 2023 23:45
djelomob1.jpg