Lipanj 09, 2023 2863

Što more na obalu izbaci ona pretvori u umjetnost

Ocjeni sadržaj
(15 glasova)

Vodiškoj umirovljenici Matiji Matildi Seper more daje ideje za rad. Sprema se za prvu samostalnu izložbu 12. lipnja u Gradskoj knjižnici Vodice. Cijeli radni vijek provela je radeći na Odjelu pedijatrije, a danas mir pronalazi u izradi skulptura od naplavina, crtanju i šetnji sa svojom kujicom Larom.

Matiji je život more.

- Sjećam se da je moj otac šio jedra za brodove, a ja bi mu pridržavala platno i konopiće. Bila su to bijela jedra, ista kakva i danas najviše volim vidjeti na svojim brodovima koje napravim – započela je Matija Matilda Seper razgovor o moru i naplavinama.

Nakon završene Srednje medicinske škole zaposlila se na Odjel pedijatrije. I tamo je ostala punih 38 godina. Predah je i u to doba pronalazila odlazeći na more sa suprugom. Ponekad i više tjedana.

Uvuklo se more u svaku njenu poru; od najranijeg djetinjstva, pa sve do današnjih umirovljeničkih dana.

- Osim što sam pomagala ocu šiti jedra, išla sam s njim često na ribe. Donosila sam uvijek predmete iz mora i valjda je to ostalo u meni do danas. Pojavom korona virusa, jednom dok sam šetala plažom, naišla sam na naplavinu. I to je bilo to – dodaje vrsna umirovljenica.

Od tog trenutka naplavine, školjke, štapići, morska kamenja - sve što je more izbacilo, Matija je pretvorila u umjetnost. Oblikovano valovima, dotučeno vjetrovima i izgriženo morskom soli naplavine su postale ribe, brodovi, ugori, arbuni.

Do sada je sudjelovala na skupnim izložbama s Likovnom udrugom more, a u ponedjeljak 12. lipnja sprema se za prvu samostalnu izložbu u Gradskoj knjižnici Vodice. U sklopu izložbe će biti prikazan i dokumentarni film o njenoj obitelji, autora Tončija Juričev-Grgina, a Matija će izložiti i deset slika.

- Slike su u tehnici ulje na platnu i sve su s motivima mora; ribe, galebi, arbuni – dodaje Seper.

Svaka morska skulptura je unikatno djelo, a kada naplavina valovima ispliva na obalu, ne treba joj dugo vremena da je Matija pretvori u umjetničko djelo.

- Naplavine koje pronađem ne dorađujem više; samo ih stavim da se osuše i krenem stvarati. Valoviti štapići mi služe za valove, dok su mi ravni jarboli kojima od bijele tkanine sašijem još i jedra. Ponekad more izbaci naplavinu kojoj stavim samo oko i dobijem ribu – nastavlja Seper.

Ova sedamdesetšestogodišnjakinja naplavine pronalazi na vodičkim plažama gdje joj u šetnjama društvo pravi njena kujica Lara.
A do ponedjeljka možda zapuše jugo i more izbaci novu Matijinu umjetničku priču.

djelomob1.jpg