Kolovoz 04, 2023 6070

Vječni mladići vraćaju običaj skakanja u more na Vodičku feštu

Ocjeni sadržaj
(4 glasova)

Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, Vodice su bile poznate po neobičnoj, ali zanimljivoj tradiciji. Na sam dan Vodičke fešte skakaonica na Hangaru bila je mjesto okupljanja starijih i mlađih koji su izvodili različite vratolomije skačući u more.

Skakanje je bilo više od obične zabave; to je bio pravi lokalni običaj. Mnogi su se okupljali kako bi pokazali svoje vještine ili jednostavno uživali u spektaklu koji su pružali hrabri skakači.

No, početkom 90-tih, skakaonica je uklonjena, i taj je običaj zamro, ostavljajući uspomene i priče koje su prelazile s generacije na generaciju.

Međutim, prošle godine, dvadesetak vječnih mladića odlučilo je oživjeti ovu tradicijuna dan Vodičke fešte. Na Malom parapetu ispred caffe bara Đir, organizirali su skakanje, ovaj put dodavši nešto novo i uzbudljivo. Donijeli su pokretnu skakaonicu i ne samo da su izvodili klasične vratolomije, nego su se bacali u more čak i sa biciklom, izvodeći razne figure poput "salata".

Ovo oživljavanje tradicije nije samo dokaz kreativnosti i hrabrosti ovih mladića, već i podsjetnik na važnost očuvanja lokalnih običaja. Vodice ponovno odzvanjaju smijehom i uzvicima uzbuđenja, dok se skakači bacaju u more, stvarajući spektakl za sve prisutne od kojih su se i neki pridružili skakanju.