Kolovoz 12, 2023 5013

Pobjedu na utrkama magaraca u Tribunju posvetio je pokojnom didi Peki

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

On je Roko Španja. Sudjeluje na utrkama magaraca posljednjih sedam godina. Njemu su tek dvadeset i tri. Rođen je u Šibeniku, živi u Vodicama. Prvi puta je zajahao sa šesnaest godina. Dva puta je osvojio drugo mjesto, jednom je bio trećeplasirani. Prije nekoliko dana trijumfirao je.

- Oduvijek sam želio sudjelovati na utrci magaraca, ali nisam mogao sve dok nisam napunio šesnaest godina – na početku razgovora rekao nam je Roko Španja, prvoplasirani na ovogodišnjoj utrci magaraca u Tribunju.

Uz godine za sudjelovanje u utrci je potrebno da je natjecatelj iz Tribunja ili da su mu roditelji Tribunjci. Rokov otac je Vodičanin. Majka mu je iz Tribunja.

I želja mu se ostvarila kad je zadovoljio dobnu granicu. Tako je prvi put, kao šesnaestogodišnjak, zajahao tišnjanskog magarca Vatru i osvojio drugo mjesto. Dvije godine poslije ponovno s Vatrom na drugom mjestu, te jednom trećeplasirani.

Ove godine trijumf. Na sukošancu Mutikaši.

Uz bok još trinaestorice suparnika Roko (23) je ušao prvi u cilj na tradicionalnoj utrci magaraca u Tribunju, koja se ove godine održala po 56. put. 01.08. u večernjim satima povorka jahača i magaraca krenula je s plaže Zamalin prema trgu Pijaca. Utrka je bila vrlo tijesna i svi sudionici su došli dobro pripremljeni, baš kao i Roko na Mutikaši.

- S Putkom. To mu je pravo ime. Moj prijatelj Rafael koji me prijavio na utrku i ja, smo mu dali ime Mutikaša. Posebno za ovu utrku. Moje iskustvo u dosadašnjim utrkama mi je pomoglo, ali je on dobar magarac. S njim se trenira cijelu godinu i čim sam probao na njemu jahati nije bilo problema – dodaje Roko.

I tako je na, sedmogodišnjaku Mutikaši, Roko bez previše problema ujahao u cilj. Aplauz se prelomio preko Pijace.

- Jako sam sretan i zadovoljan. Pobjednički osjećaj je neopisiv, a i lipo je što se tradicija nastavlja – za kraj je rekao.

A još lipše je jer pobjedu posvećuje pokojnom didi Peki.

Poslijednja izmjena dana Subota, 12 Kolovoz 2023 13:22
djelomob1.jpg