Kolovoz 16, 2023 919

Otok Prvić: Središte glagoljaške tradicije u Dalmaciji

Mirna Lipovac otkriva tajne starog hrvatskog pisma

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Sastoji se od 33 znaka. Započinje slovima naziva az, buki, vidi, glagole. Nastala je u 9. stoljeću. Svako slovo je znak, a ujedno i broj. Uglata se koristi samo u Hrvatskoj. To je glagoljica. Što još krije u sebi ovo bogato pismo otkrila nam je Mirna Lipovac.

U prepunom Memorijalnom centru Faust Vrančić na otoku Prviću održano je predavanje na temu "Vedro lice glagoljice". Publika je imala priliku čuti zanimljivosti o ovom bogatom azbučnom pismu.

- Odabrala sam 20-ak glagoljaških zapisa: tiskanih, klesanih i rukom pisanih i iz svakog izvukla neku zanimljivu pojedinost. Od najpoznatijih mogu istaknuti Bašćansku ploču, Vinodolski zakon, Istarski razvod, Hrvojev i Novakov misal, pa sve do Prvićke ploče i lani otkrivenog Vodičkog praga u ckvici sv. Križa. Publika je mogla čuti zanimljivosti iz života naših predaka kroz glagoljaške zapise te o životu glagoljice u današnje doba. Nisam htjela sudionike zamarati službenim podacima koji se mogu pronaći na Google-u već im približiti glagoljaške zapise na drugačiji način. Nisu to bile samo zanimljivosti, mislim da je bilo i zabavno - započela je Mirna Lipovac, tajnica Društva prijatelja glagoljice.

Na poziv iz MC Faust Vrančić rado se odazvala, a pozivu je prethodilo njeno istraživanje o glagoljici u čemu je uvijek imala veliku podršku u otočkom župniku, don Boži Škemberu. Nekoć su fratri na Prviću koristili glagoljicu u svakodnevnom životu, ali i poučavali ju. Otok i danas čuva spomenike i zapise na glagoljici.

- Od kad znam za sebe ljetujem u Prvić Luci. Kad sam se počela baviti glagoljicom raspitivala sam se kod župnika jer sam znala da je Prvić svojevremeno bio centar glagoljice u ovom dijelu Dalmacije. Ovdje se čuvaju matične knjige rođenih, umrlih i vjenčanih na glagoljici i još neke glagoljske knjige. Glagoljaška povijest otoka Prvića kao i cijelog šibenskog područja je vrlo bogata. Unazad sedam godina prof. Žubrinić, inače profesor matematike na zagrebačkom FER-u, dr. Vladimir Lučev šibenski kirurg u miru i ja održali smo u Prvić Luci, Šepurinama, na Zlarinu, u Šibeniku i u Vodicama više predavanja na temu glagoljice – dodaje.

Oduvijek ju je privlačila glagoljica i ljepota koja se uz nju vezuje. Uz to:

- Osoba koja je jako važna za moju ljubav prema glagoljici je jedan od osnivača društva i njegov sadašnji predsjednik, prof. Darko Žubrinić. Nas dvoje najčešće organiziramo zajednička predavanja, izložbe glagoljskih poučnih panoa, razglede starih knjiga i tečajeve glagoljice ili glagoljaške radionice - rekla nam je.

Lipovac nije samo aktivna na tribinama diljem Hrvatske, već se rado odaziva na pozive i van granica Lijepe naše.

Društvo prijatelja glagoljice obilježilo je proljetos 30. godina neprekidnog djelovanja: izdaje časopis Bašćina, organizira mjesečne tribine sa znanstveno-popularnim temama iz glagoljice i u svom sastavu ima zbor koji se bavi glagoljaškim pjevanjem i nastupa jednom mjesečno na misama na Ksaveru u Zagrebu. Lipovac uz funkciju tajnice Društva prijatelja glagoljice uređuje ''Novosti'', elektronički mjesečni bilten Društva (dostupan na: http://glagoljica.org/gl/novosti/mirna.html).

Inače je zaposlena u marketingu PBZ Carda, ali glagoljica je istinska ljubav. Piše ju i čita bez problema i glagolja posljednjih desetak godina. A svladala ju je pohađajući legendarni tečaj prof. Vladimira Ćepulića na FER-u.

- Nije ju bilo teško naučiti jer kad vas srce vuče sve je lakše – zaključila je zaljubljenica u glagoljicu.

 

djelomob1.jpg