Prosinac 08, 2014 4775

Neobičan i jedinstven pjesnički poduhvat: Zbirka pjesama sastavljenih od naslova pjesama Dalmatinske šansone u Šibeniku

Neobičan i jedinstven pjesnički poduhvat: Zbirka pjesama sastavljenih od naslova pjesama Dalmatinske šansone u Šibeniku Foto: Šime Strikoman
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Kada mi je Gojka Skorić Pelajić, autorica zbirke pjesama "15 godina Dalmatinske šansone u Šibeniku" objašnjavala kako su pjesme u istoimenoj zbirci sastavljene od naslova svih pjesama koje su izvedene u 15 godina šansone, nisam odmah shvatio. Tek kada sam pročitao prvu pjesmu iz zbirke, bilo mi je jasno da se radi o neobičnom i jedinstvenim pjesničkim poduhvatom.
U 15 godina dalmatinske šansone od 1998 do 2012. godine (kada je zbirka izdana) izvedeno je ukupno 313 skladbi od čijih je naziva Gojka napisala 21 pjesmu. Još jedna posebnost je i to da se nazivi pjesama ne ponavljaju.

Upitali smo Gojku, kako je uopće došlo do ideje za pisanjem ove neobične zbirke?

Pjesma „Da te mogu pismon zvati" klape Maslina bila je najslušanija i najizvođenija pjesma u 2008. i 2009. godini, a pričalo se da je postala popularna tek nakon deset godina od samog izvođenja na festivalu Dalmatinske Šansone.

Kako me zanimalo koje je to točno godine bilo, ušla sam na stranice Šansone, točnije u arhivu i našla podatak da je izvedena na prvoj Dalmatinskoj šansoni 1998. godine. Tražeći navedenu skladbu između svih ostalih, dogodio se taj „klik". - kazala nam je Gojka

gojka1 Custom

Isprintala sam sve popise izvedenih skladbi svih deset godina i tako je počelo... u glavi su se slagale riječi, stihovi, slike koje postale priče iskazane zadanim stihovima...

A početak je uvijek najteži, najviše vremena mi je trebalo za prvu pjesmu, jer nisam znala kakav će biti krajnji rezultat mog nauma. Dva dana sam najprije promatrala naslove, doživljavala njihovo značenje kao zasebnu životnu priču, onda je krenulo. Pjesnički rečeno, to je bilo putovanje kroz vrijeme na valovima šansone. Ta mi je avantura bila izuzetno zanimljiva da sam se prepustila i ubrzala ritam putovanja.

Nastalo je najprije 8 pjesama s tim da je 55 naziva skladbi ostalo neiskorišteno.
Sve se to događalo od 3-5 mjeseca 2009. godine. Kad su objavljeni izvođači i nazivi skladbi za 2009. godinu nastala je pjesma „Moj si raj" samo iz te godine.

I tako sam nastavila do 2012. s tim da je svaka godina dobila jednu ili dvije pjesme a sve do tad neiskorištene nazive sam malo po malo posložila u pjesmu, tako da je na kraju od ukupno 313 izvedenih skladbi na Dalmatinskoj šansoni u 15 godina od iskorištenih 311 skladbi nastala 21 pjesma. S tim da iste nisam ponavljala iz pjesme u pjesmu.Svoj rad pokazala sam Branku Viljcu, direktoru festivala Dalmatinske Šansone koji je to nazvao „mini literalno glazbenim magisterijem".

gojka2 Custom

S obzirom da je 2012. godine festival navršavao svoju 15. –tu obljetnicu to je bio povod da se objavi ta pomalo neobična zbirka pjesama od naziva skladbi, koja sadržava baš SVE izvedene skladbe, sve izvođače i godinu u kojoj je pjesma izvedena. - kazala nam je Gojka na kraju

Gospođa Gojka imati će u utorak (09.12.) u 19 sati u našoj knjižnici glazbeno – poetsku večer te otvorenje izložbe „U kamenu ti ime piše". Na večeri moći ćete među ostalim poslušati recitacije pjesama iz zbirki "U kamenu ti ime piše" i "15 godina Dalmatinske šansone u Šibeniku"

Također, kako bi vam bilo jasnije kako su pjesme u zbirci "15 godina Dalmatinske šansone u Šibeniku" sastavljene, uz odobrenje autorice u ovom članku Vam donosimo skenirane dvije pjesme "Pismom te zovem" i "Pisma Dalmatinska" iz gore navedene zbirke.

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 08 Prosinac 2014 11:28
djelomob1.jpg