Veljača 16, 2016 4107 Dalmatinski portal Dražen Biljak / dizajnist.com

Torcida Vodice 35 godina čuva transparent, koji se prvi put pojavio na utakmici Hajduka u Stuttgartu

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Tijekom slavljeničke utakmice Hajduka i Slaven Belupa po sredini istočne tribine dominirao je stari transparent, na kojemu su nacrtani Ivan Pudar, Boro Primorac, Blaž Slišković, Zoran Vujović, Zlatko Vujović, Ivan Gudelj i Vedran Rožić.
Tragom fotografije snimatelja Dražena Biljka novinari iz Dalmatinskog portala krenuli su preko Torcide Vodice u potragu za pričom radnog naslova 'kako je transparent preživio sve te puste godine'...

- Autor crteža je Šime Fržop, koji je iz Vodica u međuvremenu preselio u Pulu, gdje sada živi. Na transparentu je izvorno pisalo 'navijači iz Rotterdama' jer su mu ga oni naručili za utakmicu Stuttgart - Hajduk 1981. godine - prisjeća se Anđelko Španja, kojemu je 66 godina i upravo je on donio transparent na Poljud u prigodi 105. rođendana.

- Povratak u to vrijeme iznova mi je probudio emocije, danas sam bio u Šimine sestre Mihovilke i sjetili smo se da je u isto vrijeme u Vodicama napravljen još jedan, na kojemu su samo Gudelj i Slišković, a pored njih piše Netjak i Baka. Nitko ne zna gdje je taj, a ovaj je ostao sačuvan do danas.
Hajduk je te 1981. godine u Kupu UEFA izbacio Stuttgart (3:1 na Poljudu, 2:2 u gostima)...

- Transparent je potom bio i protiv Beverena u Belgiji, a zatim kontra Valencije na Poljudu, pa protiv Dinama u onoj čuvenoj utakmici s rekordnim brojem gledatelja...
Povratkom kući ono 'Rotterdam' je prepravljeno u 'Vodice', a transparent se još dugo pojavljivao na Poljudu. Nekoliko godina ga je čuvao Ivica Latin, koji je tada bio 15-godišnji dječak...

- Znam da je one portrete nacrtao slikar koji danas živi u Istri, a u mene je preselio od 1983. godine, nakon jednog domaćeg poraza. Bio je izvješen na sjevernoj tribini, a nakon utakmice su mi rekli 'pokupi ga ti, mali'. Tako je u mene ostao godinama, često sam ga nosio na utakmice, nekad ga ne bih ni razvio nego se s njim ogrnuo - priča nam Latin.

Danas je taj transparent ponos Torcide Vodice, koji podsjeća na dane velikih europskih pobjeda s početka osamdesetih. Sugovornici nam kažu da ga čuva Marko Vučak, a upravo od njega ga je na 105. rođendan Hajduka posudio 66-godišnji Španja i opet donio na Poljud.

Cijeli članak pročitajte na Dalmatinskom portalu

djelomob1.jpg