Listopad 15, 2016 6677

Nije ga zaustavilo ni današnje nevrijeme

Miro Bastić svoje ozdravljenje 'duguje' pješačenju

Ocjeni sadržaj
(12 glasova)

15. listopada obilježava se Međunarodni dan pješačenja, najprirodnijeg i najlakšeg oblika kretanja pogodnog za zdravlje cijelog tijela. Malo koji Vodičanin posljednje tri godine nije u šetnji sreo našeg sugrađanina Mira Bastića koji je zahvaljujući ovoj aktivnosti izbjegao sigurnu transplataciju srca.

 

Nakon niza zdravstvenih problema s kojima se suočio tokom 2013. godine pored lijekova, dijagnoza je pokazivala samo jedno - treba transplantirati srce. Dok stigne poziv, preporuka doktora je bila da miruje i ne izlazi vani, no Miro se s takvom sudbinom nije želio miriti.

- Već nakon 6 mjeseci redovitog pješačenja skinut sam s liste čekanja. To je bilo nevjerojatno. Siguran sam da upravo tome mogu zahvaliti na svojem ozdravljenju. 30-ak posto to je bila šetnja, 30-ak maksimalno izbjegavanje stresa te 30-ak pogođena terapija i lijekovi. - priča nam Miro.

Malo po malo, povećavao je rutu. Jedino teško nevrijeme može ga spriječiti da ne odradi svoj dnevni cilj (8km, oko 1h i 30min). Međutim, Mira ste i večeras mogli sresti. Strpljivo je pričekao da prođe jaka kiša koja je zahvatila Vodice te krenuo svojim putem.

- Iz jedne ovisnosti - cigareta, prešao sam na drugu. Kad mi dosadi ići uobičajenim putem prema Srimi, krenem ka Tribunju ili možda negdje treće.

Neki sugrađani pogrešno su protumačili njegov novi način života.

- Više puta sam čuo da ljudi međusobno komentiraju jesam li se možda malo maka! Pitaju me i zašto si ne nabavim psa. Pas služi ljudima kao motivacija da se kreću, a meni ne treba veća od mog zdravlja.

Priznaje, iako se više nikad neće osjećati 100% kao nekad, ovakav način života uvelike ga je promijenio na bolje. Pješačenje od srca preporuča svima, bio zdrav ili bolestan. Stječe se kondicija i djeluje preventivno. Koliko koristi ima za fizičko zdravlje, jednako toliko ima i za psihičko. A sve što vam treba su cipele i samo malo volje.