Siječanj 24, 2017 7345

Da se ne utrnu stare vodiške užance: Ante Roca pokrenut će brendiranje Vodiškog kulena

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Ante i Silvana Roca nakon što su desetljećima u Vodicama uspješno vodili nekoliko ugostiteljskih lokala ispunili su svoj životni san. Kupili su zemljište kod Stankovaca te izgradili Kuću dalmatinskog pršuta - spoj vlastite proizvodnje suhomesnatih delicija i konobe u kojoj nude ono što sami proizvedu.

 

Osim suhomesnatih proizvoda obitelj Roca ove godine htjela je staviti važnost na još jedan proizvod, a to je Vodiški kulen.

Kad se spomene kulen, obično se misli na svinjsko crijevo nadjeveno smjesom začina i fino isjeckanog odabranog mesa.

Vodiški kulen, koji su godinama spremale mnoge obitelji u Vodicama među kojima su i Rocini ima jednu posebnost po kojoj se i razlikuje. Kako u starija vremena mesa nije bilo u izobilju, svinjska crijeva bi se punila rižom, zeljem, pazdejom (divlji luk), masnoćom, a to bi sve bilo začinjeno solju i paprom. Nakon punjenja vodiški kulen bi se kuhao dvadesetak minuta te nakon toga prepržio malo na ulju. Nekada jelo iz puke potrebe, danas mnoge vodičke obitelji spravljaju u svojim domovima kao poslasticu.

- Ti mirisi i okusi uvijek me vraćaju na djetinstvo. Upravo iz tog razloga prošli tjedan sam na svom imanju organizirao večer vodiškog kulena. Uz moju obitelj sudjelovale su još dvije obitelji iz Vodica i jedna iz Tribunja. Svaka familija imala se svoj način pripreme, rezanja namirnica, tajnih sastojaka, ali na kraju svi su bili oduševljeni mirisom i okusom kulena – rekao nam je Ante Roca.

Kako Vodiški kulen nebi bio zaboravljen Ante će krenuti u njegovo brendiranje. Nakon ljeta planira se sastati sa svima koji još rade ovu Vodišku deliciju, kako bi upravo preko njih ustvrdili koji sastojci čine tu deliciju. Kad se točno utvrdi koji su to sastojci, krenulo bi se u brendiranje proizvoda.

- U planu mi je i zajedno u suradnji sa ostalim ugostiteljima iz Vodica organizirati Dane vodičkog kulena na kojima bi svi koji već znaju i obožavaju ovu deliciju mogli uživati u njoj, a svi ostali gurmani koji nisu čuli za Vodiški kulen mogli probati ovu za mnoge nepoznatu deliciju – kazao nam je na kraju Ante Roca

Pogledajte video prilog

Poslijednja izmjena dana Utorak, 24 Siječanj 2017 23:15
djelomob1.jpg