Kolovoz 24, 2017 6602

SPOJ ETNOLOGIJE I BOTANIKE

NATURA ŠKOJ novi je projekt na imanju obitelji Šmit koje vrvi autohtonim biljkama

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo i imanje obitelji Šmit u Prvić Šepurini, poznato pod nazivom Puntarski dvori, krije pravo malo blago autohtonih biljaka iz kojih izniču brojni kozmetički preparati koji su se rasprostanili na sve krajeve svijeta, a uskoro će postati i pravi mali agroturistički centar.


„Dogodine planiramo otvoriti imanje za posjete, odnosno formirati naš etnobotanički vrt. Misao vodilja i glavni cilj projekta je unaprijediti turističku ponudu, stvoriti novu i jedinstvenu hrvatsku robnu marku, upoznati posjetitelje sa prirodnim i tradicionalnim otočnim vrijednostima i pružiti edukaciju o korištenju biljaka i važnosti očuvanja prirode. Pričat ćemo priče o biljkama", najavio je Mario Šmit, vlasnik OPG-a.

IMG_8146.JPGObitelj Šmit - OPG Mario Šmit

Gospodarstvo rasprostranjeno na tri tisuće m2 tako želi uz svoje proizvode ponuditi i druge sadržaje posjetiteljima koji očekuju nešto drugačiji odmor i rekreaciju od smještaja i kupanja na susjednom morskom obalnom području.

„Opseg ponude bi obuhvaćao obilazak imanja koji uključuje i maslinik, vinograd i suvenirnicu uz edukaciju, kreativne radionice i predavanja te kušaonicu", kazao je Šmit.

Projekt je usmjeren ponajprije na povećanje konkurentnosti proizvodnje OPG-a unapređenjem prerađivačke tehnologije, kvalitete proizvoda i prezentacije na tržištu te uključenjem u turističku ponudu. Kupcima se žele plasirati originalni prirodni proizvodi proizvedeni od autohtonog dalmatinskog bilja uzgojenog u čistom otočnom podneblju, tradicijskim tehnikama, u malim serijama, uz visoke standarde kvalitete.

„Nedavno smo uredili proizvodni prostor, mali laboratorij iz kojeg izniče čitav niz proizvoda, a to su uglavnom balzami, hidrolati, eterična i njegujuća ulja izrađeni od preko 30 vrsta biljaka koje se nalaze u našem vrtu, poput smilja, kadulje, mažurana, pelina...", kazao je Šmit.

20863517_2141962759364053_5685147107903678733_o.jpg

Osnovna djelatnost Gospodarstva je uzgoj i primarna prerada biljaka, zahvaljujući kojima je od 2014. godine devet njihovih proizvoda nosi oznaku 'Hrvatski otočni proizvod'.
„Naši su proizvodi i originalni suveniri. S turistima su obišli gotovo cijeli svijet te se tako naše kreme troše i u Australiji i u Americi!", ponosno nam tvrdi Šmit.Kakvo se svo autohtono, ljekovito, aromatično, začinsko, ukrasno i divlje jestivo dalmatinsko bilje, tradicijsko povrće, cvijeće i voćne kulture nalaze na njihovu imanju, pogledajte na njihovoj stranici OVDJE ili još bolje – uputite se do Šepurina i razgledajte!

djelomob1.jpg