Travanj 03, 2018 3598

Naš sumještanin Tonći Zekonjić

Glazba je za njega život, a od nje i živi: Muzika je ljubav i ako nisi slobodan u njoj to se osjeti

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Naš sumještanin Tonći Zekonjić opisuje muziku kao tvornicu osjećaja. A da zna o čemu priča svjedoči i njegov "glazbeni" životopis. Tonći je već dugi niz godina u glazbi, a od glazbe i živi. Svira nekoliko instrumenta od kojih je primarna gitara. Uz nju zasvira još i kontrabas, mandolinu, klavijature pa čak i harmoniku.


Ljubav prema gitari započela je sa njegovih 16 godina kada je kod prijatelja Frane Udovičića čuo zvuk električne gitare koja ga je odmah, kako kaže, fascinirao. Od tada je svirao u različitim bendovima raznoliku glazbu, a samo neki od njih su šibenski James Franco koji je hard rock, zatim akustični projekt Gelipteri sa Jurom Birinom, Swing Gitane - jazz gipsy muzika, Šijun - funk, rock, jazz, fusion, Trio Laganini koji svira zabavnu muziku, a kao klinac puno je svirao u metal bendovima.

"Ono što je njima svima zajedničko je to da se bend iz benda "prelijeva". Muzika je komunikacija, tako da svatko dođe sa nekim svojim idejama i tako se iz postojećeg benda rodi neki novi sa novim glazbenim izričajem i zvukom", objašnjava nam Tonći.

Pitali smo ga ima li neka muzika koja mu je najdraža, na što on odgovara da ne može odabrati jer mu svaka muzika nešto drugačije pruža;

"Klasika me smiruje i koncentrira, elektronika me tjera na ples, hard rock izaziva strast, a jazz je intelektualna glazba. Pomoću jazza se koristi sposobnost kako se snaći na licu mjesta te kako komunicirati sa drugim glazbenicima", dodao je.

Otkriva nam kako dnevno vježba po sat-dva, no ovisno o koncertu ta se priprema može produljiti i na 2-4 sata dnevno.

Tonći također održava i školu gitare u Kulturnom centru, pa je tu i priprema za djecu. Na satove gitare mu dolaze dvije grupe, uzrast 9-17 godina i govori nam da je zadovoljan polaznicama jer se trude i aktivni su, što se da zaključiti i po tome što se škola održavala samo preko ljeta, a zbog interesa nastavila se održavati i preko zime.

Osim sa mladima koje podučava, Tonći najviše voli muzicirati sa ljudima koji su za svirku pripremljeni.

"Ne volim gubiti vrijeme na ljude koji su došli sa pola snage na svirku jer se tako gubi kvaliteta, ali i čar svega toga. Naravno da se svirajući trebamo i zabaviti, no volim ljude koji tijekom muziciranju daju 100 posto od sebe, koji su spontani, znatiželjni i koji tih sat-dva na pozornici ostave sve svoje probleme sa strane. Ono što je u muzici, po meni fascinantno je to da svaki ton ovisi o sljedećem, a oni skupa ovise o višem skladu, a taj se odnos stvara putem osjećaja. Zato je bitno biti potpuno opušten i prisutan tijekom svirke. Muzika je ljubav i ako nisi slobodan u njoj to se osjeti.", zaključuje Tonći.

djelomob1.jpg