Srpanj 21, 2018 3616 Lag More 249 Lag More 249

Zlatko Srdarev: Rezultat sve veće uspješnosti u maslinarstvu i pčelarstvu su stalne edukacije

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

U cilju promoviranja i prezentacije članova koji se bave poljoprivredom, LAG "More 249" na svojim web stranicama objavljuje članke u kojima predstavlja svoje članova koji imaju poljoprivredno gospodarstvo. Ovaj tjedan donose priču o našem sumještaninu Zlatku Srdarevu koju uz odobrenje LAG-a 249 More prenosimo


Zlatko Srdarev se maslinarstvom bavi od malih nogu kada je roditeljima pomagao u obrađivanju i berbi maslina. Posvetio se maslinarstvu prije svega iz ljubavi, a želja mu je unaprijediti svoje gospodarstvo i u bliskoj budućnosti i živjeti od svoga rada i truda uloženog u OPG.
Nositelj OPG-a ima završenu srednju kuharsku školu. Svjestan stalnih promjena, važnosti učenja i edukacija, u 2016. godini je položio osposobljavanje za maslinare i završio osnovnu izobrazbu za profesionalne korisnike za rukovanje pesticidima, sve u organizaciji učilišta Izvor znanja. Član je LAG-a More 249, te udruge Traulik - udruge maslinara grada Vodica.

Često sudjeluje na različitim sajmovima gdje prezentira svoje ulje, sudjeluje i na domaćim manifestacijama te u ocjenjivanju kvalitete osvaja zlatne medalje i diplome za ekstra djevičansku kvalitetu ulja.

Kako se radi o starim maslinicima, običaj je nekada bio da je uz maslinu bilo smokve ili badema, tzv mješoviti nasadi, te i u masliniku Zlatka Srdareva postoji 100 stabala smokava. Na svome gospodarstvu izbjegava korištenje kemijskih zaštitnih sredstva te se koristi prirodnim zaštitnim biljima (bob, lavanda..).

Proizvodnja maslina i dobivanje ulja nije svake godine jednako, što ovisi o vremenskim prilikama, kao i štetnicima i bolestima. U nekoliko najboljih godinama OPG Srdarev je imao proizvodnju od 7.000 kg maslina, što bi u konačnici dalo oko 770 litara maslinovog ulja.
Ove godine LAG „MORE 249“ sufinancirao je svojim članovima tečaje iz područja poljoprivrede, pa je tako gospodin Zlatko uspješno završio tečaj pčelarstva, a supruga Ljilja tečaj maslinarstva

djelomob1.jpg