Studeni 08, 2018 3521

POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA NOVA UČIONICA

Vodički školarci oduševljeni informatikom kao novim obveznim predmetom

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Od ove je školske godine informatika je postala obvezni školski predmet za pete i šeste razrede. Tim je povodom bivša zubna ambulanta u sklopu vodičke osnovne škole dobila novo ruho te postala informatička učionica u koju je uloženo preko 300 tisuća kuna, a školarci su oduševljeni.

 

- Otkako je Ministarstvo obrazovanja prošle godine najavilo ulazak informatike u redovne predmete odmah sam pokrenuo akciju kako bi se toj novonastaloj situaciji što bolje prilagodili. Snimio sam stanje učionice u kojoj se održavala tada izborna nastava koje nije bilo adekvatno, kazao je ravnatelj Grgo Friganović, ravnatelj OŠ Vodice, ističući kako se Ministarstvo naknadno suočilo s činjenicom o kakvim će ogromnih sumama biti riječ.

Vodičkoj je učionici bilo potrebno 325 tisuća kuna.

- Ta je cifra uključivala građevinske radove, elektroinstalacije, internet i sve potrebne priključke, informatičku opremu i namještaj. Odlučili smo se za ex zubnu ambulantu kao novu učionicu. Naime, kao najveća škola po broju učenika u županiji, deficitarni smo s prostorom, naglasio je.

Ministarstvo je dodijelilo sredstva trima školama u županiji: Unešić i Tisno dobili su po 30 tisuća, a Vodice 60 tisuća kuna od kojih je kupljeno 20 prijenosnih računala. Ostatak je financiran iz županijske i školske blagajne.

45809625_221524828564419_6752654694960594944_n.jpg

- Morali smo odrezati iz naših sredstava jer županijski novac nije mogao sve doseći zbog radova na kninskoj školi. Nama će to ići nauštrb drugih troškova – više se štedi na struji i vodi, a nastavnici neće ići na dodatna usavršavanja, kazao je Friganović.

Ukoliko informatika dogodine postane obavezni predmet i za sedme i osme razrede to će iziskivati dodatnog nastavnika i brojne probleme u rasporedu. No, učionica je sada u funkciji s osiguranih 26 mjesta koja pokrivaju i najbrojnije razrede, a nedostaje im tek kvalitetniji projektor.

- Odlično smo se snašli i učenici su još uvijek uzbuđeni te imaju bezbroj pitanja. Ispočetka su to bila poput onog 'kad ćemo igrati igrice' jer im je to spadalo pod rad na računalu. Sada su iznenađeni brojnim mogućnostima interneta, ali i samog računala, kazala je Marina Škarić, nastavnica informatike.

Zadaci se rješavaju klikom miša što im predmet čini dodatno zanimljivijim jer su knjige izostavljene te su sve više svjesniji važnosti tehnologije koja je svuda oko nas.

- Bez digitalnih uređaja danas je život nezamisliv. Uz medijsko opismenjavanje se podrazumijeva i skretanje pozornosti na cyberbulling, što ono podrazumijeva i kako na njega reagirati, istaknula je.

 45614083_520850955098172_5924480297579053056_n.jpg

 

djelomob1.jpg