Siječanj 04, 2019 4430 FB grupa

Vodički skauti - učenje novih vještina, boravak u prirodi i širenje kršćanskog duha - Svi ste dobrodošli!

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Živimo u vrlo izazovnom vremenu, kako za djecu tako i za roditelje. Često slušamo kako djeca sve manje vremena provode u prirodi, igrajući se vani na ulici te uviđamo da djetinjstvo danas vrlo malo sliči na djetinjstvo kakvo smo mi imali, a pogotovo kakvo su imali naši roditelji ili bake i dide.

Na sreću, u Vodicama već dvije i pol godine postoji protuteža tome - Katolički skauti župe sv. Križa. Misao vodilja je da se djeci i mladima pruži sadržaj na otvorenome, u prirodi, zatim da im se prenose vještine koje se, na žalost po malo zaboravljaju, a sve kroz vjersku dimenziju odnosno kroz širenje radosne vijesti te kršćanskog duha.

Pokretači ove divne zamisli su Ivan Skočić i Marko Juričev Martinčev, sa kojim smo imali prilike porazgovarati;

“Skauti su kroz cijelu godinu vezani uz župne datume, pa se tako na prikladan način obilježavaju svi važni datumi i blagdani. Tako smo ove godine na primjer putovali u Linz po betlehemsko svijetlo koje smo donijeli u našu Župu.

Uz obilježavanje raznih datuma se održavaju susreti jednom tjedno na kojima igramo različite odgojne igre, učimo o čvorologiji ili pripremamo određene aktivnosti koje su u planu. Jedna od najbitnijih stavki je i boravak u prirodi te ljetni kampovi, pa smo tako dobili na korištenje zemljište na Prviću na kojem organiziramo višednevna kampiranja, a u zimsko doba se penjemo na Prominu ili posjećujemo neka druga okolna mjesta”, govori nam Marko te nadodaje kako nerijetko aktivnosti skauta imaju humanirarni ili ekološki predznak.

Tako su u božićno doba skupljali darove koje su poklanjali obiteljima slabijeg imovinskog statusa, a nedavno su proveli i tzv. Eko patrolu kojom su vrijedne ručice detaljno očistile dionicu od Plave plaže pa sve do Maloga porta. Ono što je bitno je to da se djeca uče raditi rukama; nedavno su posjetili stolarsku radionicu kod našeg sumještanina Anđelka Peke i njegovog sina Blaža gdje su imali radionicu o procesu obrade drva za izradu različitih drvenih predmeta. Na kraju su skauti izradili tri kućice za ptice.

47228522_10215346962200542_4593347285462548480_n.jpg

Popis vještina koje se u skautima dobivaju je zaista dug pa spomenimo još jednu; vodički skauti su kroz prošlu godinu skupljali ljekovito bilje koje su stavljali u maslinovo ulje i tako radili macerate i kantarionovo (gospino) ulje. Te iste proizvode su nudili župljanima u Vodicama i u Zagrebu i tako skupili sredstva za nabavku još 5 šatora, konope, financiranje izleta, okrjepe te još mnoge stvari.

Njihovi proizvodi su vrlo brzo “nestali” što znači da su ti proizvodi prepoznati kao eko proizvodi vrlo visoke kvalitete.

42734788_10214915782901329_2441118931256082432_n.jpg Skauti, odnosno djeca se kroz ovakve aktivnosti sustavno uče redu i pravilima, aktivni su župljani, a Ivanu i Marku je plan da formiraju grupu skautskih vođa iznad 14 godina starosti, odnosno onih koji bi vodili i radili aktivnosti sa mlađim uzrastima skauta.

“Za sada nas ima 60-ak aktivnih članova, a cilj nam je privući što više djece. Znamo da radimo dobar posao jer to vidimo na licima djece, a također i na reakcijama njihovih roditelja. Pridružite nam se! Svi ste pozvani i dobrodošli!”, zaključuje Marko.

Poslijednja izmjena dana Petak, 04 Siječanj 2019 22:04
djelomob1.jpg