NAŠA KREATIVKA KATICA ŠKUGOR

INTERVJU S TETOM KATOM: Kako je nastao 'Moj svit'?

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)
Katica Škugor, poznatija kao teta Kate koju djeca obožavaju, otvorila nam je vrata u svoj mali svit, pun kreativnosti i maštovitih uradaka iz kojeg je nastalo mnoštvo radionica, upravo za one naše najmlađe koji i jesu njena najveća inspiracija.
Teta Kate, ispričajte nam, kako je nastao 'Moj svit'?
Odlaskom u mirovinu htjela sam sve! Moje kreativne radove sam ostavljala(ako nisam poklonila) u svojoj radnoj sobi. Jednog dana sam jednoj djevojčici otvorila vrata i rekla joj „Evo pogledaj, ovo je moj svit“, a ona mi je odgovorila „Eto teto, dala si sama ime svojoj radionici - MOJ SVIT! “. Što je sve uključeno u njega? Što sve izrađujete?
Kao sto sam vam rekla, htjela sam sve: robu za lutke, packice za male balerine, kostime za predstave, scenografiju, vrećice za igračke, kecelje za male slikare, krune za princeze, pinjate za rođendane, oslikavanje dječjih lica, tematske radionice na otvorenom i zatvorenom prostoru… Dakle, izrađujem ono od čega sam dobila povratnu informaciju vrlo brzo. Od koga sam dobila povratnu informaciju? Od djece, roditelja, prijatelja, poznanika, Udruga, kazališta lutaka u Splitu, Dječjeg vrtića Cvit Mediterana u Splitu, Gradske knjižnice Vodice, Kulturnog centra Vodice, Kulturnog centra Tribunj, NP Krka… Poznati ste u našemu mistu kao teta Kate koju djeca obožavaju i u velikoj ste sinkronizaciji. Kako provodite vrijeme s njima? Možete li opisati svoj jedan dan u igraonici ili rođendaonici?
Provoditi vrijeme s djecom je divno, naravno i zahtjevno, ali i ti moraš biti dijete. Prije svake aktivnosti s djecom, bilo da se radi o rođendanu, nekom običnom danu ili radionici, stvaram materijalne uvjete koje su djeci poticaj za sva događanja koja će uslijediti. Materijalni uvjeti su osnova za svaki rad, kreaciju, govor, pokret, slikanje, ritam, glazba. Kad bi se morali predstaviti u nekoliko rijeci, što bi rekli o sebi, tko je teta Kate?
Jedna mala plava, kako znaju reći bake, mame i znatiželjna, senzibilna, maštovita, koja u ovom surovom svijetu u svemu gleda bajku. Koliko godina, hm… godine su samo broj i ništa mi ne znače. Vaša mašta nema granica, svoju mirovinu posvetili ste vašem kreativnom talentu. Otkada zapravo izrađujete sve to?
Cijeli život, a pravi značaj dobio je nakon odlaska u mirovinu, tada se otvorio moj prostor i sloboda. Gdje nalazite tu silnu inspiraciju?
U malim stvarima, pričajući i družeći se s djecom, nekom malom cvijetu kojeg sretnem putem, a kojeg mnogi ni ne primjećuju. Kako vas djeca inspiriraju?
Pitanjima, znatiželjom, originalnošću i beskrajnom kreativnošću. Što ste sve do sad organizirali?
Zabavu i animaciju dječjih ekskurzija nižih razreda, Dječju Zimsku soba za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika, vodila sam dječje radionice na otvorenom tijekom ljeta, sudjelovala kao kostimograf i scenograf na javnom satu baleta u kazalištu lutaka Split i Kulturnom centru Tribunj, tematske radionice na festivalima: Street festival Vodice, NP Krka Roški slap – Vila i vilenjaci, Burnumske idei, Noć šišmiša u Skradinu, Dječja olimpijada u Krapnju, sudjelovala sam u humanitarnoj Novogodisnjoj akciji za pomoć jednoj djevojčici - oslikavanjem dječjih lica, volontirala sam u Gradskoj knjižnici Vodice sudjelujući u tematskim radionicama u suradnji s dječjim vrtićem Tamaris u sklopu projekta Brnistra: rano otkrivanje teškoća jezičnog govornog razvoja (logopedske radionice), projekta koji je nagrađen poveljom Naj akcija 2015., uh, i baš sam sretna što sam i ja bila dio toga. Imate li pomoć ili sve radite sami?
Imam čvrstu i jaku podršku od obitelji, naravno i prijatelja. ks17.jpg Što je sad novo u planu?
Čekam odgovor za natječaj Dani Ivane Brlić Mažuranić - Ogulin, Vile i vilenjaci – Pican u Istri, Street festival – Vodice, Burnumske ide – Ivoševci, Noć šišmiša – Skradin, Dječja olimpijada – Krapanj, Špancirfest, i još malo istražujem… Kakve su vaše želje i planovi za budućnost?
Ništa ne planiram, stvari se događaju, a djeca su nepresušni izvor planiranja i naravno moja najveća motivacija. Na kraju, hvala svima koji su prepoznali moju kreativnost, vjerovali u mene i pustili me da uđem u njihov svijet, družim se s djecom i radim po svom. Mnoštvo njenih radova pogledajte u galeriji, a još i mnogo toga više na njenoj FB stranici Moj Svit.
Poslijednja izmjena dana Subota, 27 Travanj 2019 20:30
djelomob1.jpg