Svibanj 16, 2019 5135

Devedesetogodišnji Kale: Sve ga žene vole, a posebno Šibenke

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)
Vodička udruga umirovljenika mjesto je na kojem se okupljaju stariji ljudi mladoga duha. Jedan od njihovih, u tom smislu, najmlađih članova je i Maksim Kale koji je ove godine ušao u deseto desetljeće svoga života. Ovaj 90-godišnji mladić pridružio se Udruzi prije dvije godine i kako nam otkrivaju, potpuno procvjetao.


“U početku je Kale bio sramežljiv i nije puno pričao. Što smo se više družili, pustio je kočnicu i sada život jednostavno tuče iz njega. Svi ga ljubimo, žene ga vole, a posebno Šibenke”, otkriva nam Vlasta Juričev, članica Udruge i nadodaje još kako je Maksim uvijek spreman počastiti iako mu mirovina nije velika, šaljiv je i s njim se uvijek može dobro nasmijati, a uz to sve je i veliki gentelman.

I zaista, gospodin u odijelu kojemu bi sigurno dali 20ak godina manje nego li stvarno ima, podijelio je s nama crtice iz svog dugog života u jednom vrlo ugodnom razgovoru.

Rođen na Žirju, zajedno je sa obitelji 2 godine tijekom 2. svjetskog rata boravio u El Shattu. ”Kao 15godišnjak sam tamo radio kao kurir u logorskom odboru, a u slobodno vrijeme smo se kupali u Sueskom kanalu. Pitali su u jednom trenutku ima li dragovoljaca tko bi se vratio kući, i ja sam zajedno sa svojim ujakom krenuo prema Dalmaciji i završio u Vodicama, gdje sam i danas.

U Vodice sam došao na Sveta tri kralja 1946. godine. Padao je snijeg, a ja sam bio u kratkim rukavima”, prisjeća se Kale. Nakon toga je radio kao stolar u Autoremontu i kao kućni majstor u Vodičanki. Kada je došla mirovina, uživao je u mirnom životu sa svojom suprugom Nerom koja je na žalost preminula, nedugo prije nego se priključio Udruzi umirovljenika. Danas on svoj dan započinje na kavi u Doce Viti, a nakon kave odlazi do Čorkala u Cesaricu do 13 h. Tada ruča kod svoje nećakinje Julije, a onda se odmara ili druži sa svojim umirovljenicima koji zaista imaju ispunjen raspored.

WhatsApp Image 2019-05-14 at 19.02.50.jpeg

“Ovakve udruge nema u državi, nitko ne putuje toliko koliko mi za vrlo jeftine novce. Udruga je organizirana i složna i uvijek se dobro zabavimo”, govori Kale.

Pitali smo Kalu koja je tajna dugovječnosti na što on odgovara:

”Ja sam rođen u Kraljevini Jugoslaviji, odrastao sam pod Italijom, zrele godine sam proveo u državi socijalističkoj, a sada sam u ovoj čapalističkoj. Sve sam prošao, i dobro i loše i reći ću vam da tajne nema. Očito su dobri geni u pitanju”, govori nam Kale i kaže da ima još jednu neostvarenu želju, da posjeti još jednom El Shatt i vidi spomenik, no za sada nije u financijskoj mogućnosti to ostvariti.

Za kraj smo pitali Kalu što bi on, kao čovjek velikog životnog iskustva poručio mladima;

”Da bace mobitele i razgovaraju. Svi bulje u tu stvar i ne vide život koji se oko njih događa”, zaključuje Kale i otkriva kako i on ima smartphone, ali da ga koristi isključivo za pozive za što je i namijenjen.
djelomob1.jpg