Kolovoz 09, 2019 6263

Projekt koji je usrećio starije i nemoćne

Korisnici obožavaju svoje gerontodomaćice: Volim je ki' da je moja!

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)
"Sretna se budim kad znam da će mi doći netko i reći barem dobar dan, a kamoli da mi još pomogne u kući, odvede doktoru i podigne lijekove. Ovo puno znači i daje sigurnost, a za nas starce ovakav je projekt spas", priča nam 80-godišnja Kata Agatić koja hoda uglavnom uz pomoć štaka. Ona je jedna od 50 korisnika projekta “Zaželi” koji provodi Grad Vodice, a financiran je iz Europskog socijalnog fonda.


- Ona se potrefila dobrica, pa mi je postala kao dijete. Ako nemamo nikakvih obaveza, sjedimo i ćakulamo. Ispriča nam što se događa u Vodicama s obzirom da se ne krećemo, nastavlja baka Kata.

Ona ima kćeri koje ju posjećuju dva puta godišnje jer žive u inozemstvu, a s njom živi i teško bolestan 94-ogodišnji suprug Ferdo.

- Hvala Europi i Gradu Vodicama koji je omogućio ovo. Neki bi možda umrli, a da nitko ni ne zna. Također, i ja se jedva krećem pa sam presretan da moja draga žena ima ove pomoći koja zlata vrijedi, smatra njen suprug.

Baku Katu Agatić za korištenje projekta koji vraća dostojanstvo našim starijim sugrađanima i sugrađankama koji su bolesni, nepokretni i kojima je potrebna pomoć i podrška u njihovu kućanstvu prijavili su susjedi koji ju nazivaju i njihovom majkom.- Zaista sam imala sreću da imam divne korisnike. Imam osjećaj da idem kod bake i dide, pomoći im minimalno. Posao je bez stresa i human. Bez obzira što jedva stoji na nogama, napravila je kolač za rođendan mome sinu i to joj nikad neću moći zaboraviti, istaknula je Sandra Pintarić, Katina gerontodomaćica.

Ova gerontodomaćica u Vodicama, Gaćelezima i Čisti Maloj ima pet korisnika. Svaki dan je s njima otprilike dva sata po pet dana u tjednu, ovisno o nečijim potrebama. Baka Danka Ergić iz Gaćeleza joj ne da ni da joj kavu skuha.

- Želi i dalje biti domaćin i da joj tek toliko pomognem u situaciji u kojoj je uskraćena prijevozom iz Gaćeleza. Također, u početku me nije željela niti u kuću primiti. Pokušavala sam ju pridobiti keksima i polaganim pristupom, no tek kad joj se mašina pokvarila i kad smo joj pripomogli u koordinaciji s Crvenim križom postale smo gotovo najbolje prijateljice, prepričala nam je Pintarić.

Voditeljica projekta Ana Bagić istaknula je kako Gradsko društvo Crvenog križa Vodice kao partner u projektu jako puno pomaže u osiguravanju materijalne pomoći poput nabavke ogrjeva, popravka i nabavke rabljenih kućanskih aparata, namještaja posteljine, popravke vodovodnih instalacija i slično.

- Na početku smo se zaista mnogo namučili jer su se korisnici bojali da ne budu prevareni i pustiti nepoznatu osobu u kuću, a najveći strah bio im je potpisivanje prijave za korištenje ovakvog vida pomoći. Pomoć mjesnih odbora i Gradskog društva Crvenog križa Vodice bila nam je od velikog značaja jer su oni sudjelovali u obilasku potencijalnih korisnika zajedno sa mnom i voditeljicom projekta. Sad kad je sve krenulo, imamo sve više želja za korištenjem ovog projekta, ispričala nam je Dijana Vodanović, koordinatorica projekta, koja je zajedno sa voditeljicom projekta Anom Bagić i partnerom u projektu ravnateljicom Gradskog društva Crvenog križa Vodice Marijanom Biluš nakon što su ona i voditeljica posjetile sve prijavljene korisnike zajednički raspoređivali gerontodomaćice prema potrebama korisnika koje su utvrđene u posjeti istima.

- I najbolju su mi izabrali! Ja Sandru volim, volim ki da je moja. Štogod ja njoj rečem, ona meni napravi. Odnese mi jaja na pijacu, podigne tablete za tlak, pripremi mi račune i odvede da ih platim, a da nije bilo nje još bi neke nepotrebno plaćala. Vaj' se čujemo!, nahvalila ju je baka Danka.


Naime, svaki korisnik se vezao za svoju gerontodomaćicu, toliko da kad im je došlo vrijeme za godišnje odmore nisu željeli primiti zamjenu.

- Našim domaćicama je određeno što je njihov posao, no one su se toliko prilagodile korisnicima pa samoinicijativno rade i ono što nije u njihovoj domeni. Neke ih posjećuju i popodne i navečer, a i vikendom - pokose im travu, nahrane životinje, ošišaju ovce…, pojasnila je koordinatorica Vodanović.

Podsjetimo, u skladu s europskim i nacionalnim preporukama o unaprjeđenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena, ovim su projektom zaposlene žene u nepovoljnom položaju na tržištu rada, s naglaskom na žene starije od 50 godina, žene s najviše završenom srednjom stručnom spremom, žene s invaliditetom, liječene ovisnice ili žrtve obiteljskog nasilja.

- Ovaj projekt financiran je iz Europskog socijalnog fonda u okviru poziva „Zaželi -program zapošljavanja žena „ a Gradu Vodicama je za provedbu odobreno nešto više od dva milijuna kuna. Sa gerontodomaćicama sklopljeni su ugovori na određeno vrijeme na 24 mjeseca te je održana i motivacijsko-aktivacijska radionica kojom se nastojalo utjecati na psihološko osnaživanje gerontodomaćica kao bi ih se motiviralo za rad i brigu za osobe u nepovoljnijem položaju. Nadalje, gerontodomaćice će proći i dodatnu edukaciju kojom će steći nova znanja i vještine te će im omogućiti da budu konkurentnije na tržištu rada. Nadamo da će se po proteku roka provedbe ovog projekta u novom razdoblju financiranja preko Europskog socijalnog fonda moći ponovo aplicirati za nastavak projekta bez prekida, jer bi jako bilo teško za korisnike da ostanu bez pomoći na koju su do sad navikli istaknula je voditeljica projekta Ana Bagić.
Poslijednja izmjena dana Petak, 09 Kolovoz 2019 13:47
djelomob1.jpg