Kolovoz 09, 2019 5211

Dok vi uživate oni se brinu za vašu sigurnost

Upoznajte vodički Baywatch tim koji bdije nad kupačima na Plavoj plaži

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)
I ove smo godine ukrali trenutak pažnje vodičkom spasilačkom timu na Plavoj plaži. Antonija i Ante cijelo ljeto usprkos vrućini neumorno svakodnevno nagledaju kupače, u svakom trenutku spremni priskočiti onima u nevolji.


Njih dvoje svako jutro provjere stanje na plaži, postave zastavice i uspostave dobar odnos s korisnicima plaže i to jednakim pristupom svima, ali i upozoriti na neprimjerena ponašanja koja mogu biti uzrok raznih nezgoda.

- Naša prva intervencija, odnosno pružanje prve pomoći, ukoliko se poštuje protokol intervencije može uvelike pomoći i spasiti život, ali srećom do sada su to najčešće bile banalne stvari, ubod ježa, saniranje ranica… nekad se dogode sunčanice - priča nam Antonija Rupić iza koje je već petogodišnje iskustvo.

Ipak, prije nekoliko dana mlada djevojka je imala srčani udar.

- Na plaži odmah do nje su se našli i medicinska sestra i liječnik koji su bili na odmoru, oni su joj već davali reanimaciju dok je stigla Hitna pomoć. Da nije bilo njih, mi bi morali reagirati. To su situacije u kojima panici nema mjesta i moramo zbrinuti unesrećenog na najbolji način do dolaska liječničke pomoći - dodao je 23-ogodišnji Ante Kraljević kojem je ovo prva spasilačka sezona.

Ante je sportski tip, ali i student medicine. Bio je gotovo idealan kandidat za ovaj posao, kao i Antonia s kojom čini super tim. Ona je završila jezičnu gimnaziju pa bi se reklo da zna pomoći i na stranim jezicima.

- Od malena sam u sportu, a to je za ovaj posao itekako bitno. Od drugog osnovne sam počela trenirati karate i paralelno pet godina nakon veslanje na Krki, kasnije sam tome dodala još i trčanje, duatrone i triatone, a danas sam i studentica Kineziologije u Splitu - kazala nam je Antonia.

Na plaži su se brzo postali udomaćili te poznaju svakog čovika. A i svi ih njih prepoznaju u upečatljivoj žutoj majici.

- Iako serija Baywatch nema veze sa stvarnošću i ovaj posao je itekako kul. Svaki dan donosi novu dozu adrenalina pa se može reći da je zanimljivo. Humano je, a i cijeli dan si na plaži - naglasio je Ante.

Da biste postali spasilac, morate ispunjavati sljedeće uvjete – navršenih 18 godina, minimalno srednju stručnu spremu ili upisan završni razred srednje škole, uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti te znanje plivačkih tehnika kraul i prsno.

- Osim toga, potrebno je isplivati 400 metara te preroniti 25 metara u daljinu u određenoj normi, ali to je tek početak. Teoretski dio tečaja održava se u predavaonici, a praktični na bazenu ili otvorenoj vodi. Ja sam to sve odradila odmah po navršetku punoljetnosti - objasnila je spasiteljica.

Svaki kandidat koji završi tečaj u trajanju od sedam dana stječe dvogodišnju licencu s kojom može raditi na bilo kojoj plaži u Hrvatskoj. Organizira ga Crveni križ, a iako traje relativno kratko, vrlo je iscrpan.

- Obnavljam svoju licencu svake dvije godine i mislim da će tako biti i dalje. Spasioca dosta nedostaje, pa poruka mladima – kad polože ovaj tečaj, gotovo je sigurno da će i za njih posla biti – dodala je za kraj.
Tags
Poslijednja izmjena dana Petak, 09 Kolovoz 2019 17:32
djelomob1.jpg