Mi se ne dićimo količinom, ali itekako možemo kvalitetom

Na vodičkoj rivi sinoć se slavilo ulje: Udruga Traulik napravila je feštu kojom su promovirali i ostale proizvode našeg kraja

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Šestu godinu zaredom udruga maslinara Traulik organizirala je Feštu od uja spojivši maslinare od Primoštena do Murtera, ali i proizvođače onoga što se ljubi uz ulje – pršut, vino, ali i ostale produkte.

- Malo ulja, malo muzike, naše djevojke koje dijele fritule i kroštule. Ima svita, ljudi obiđu, vide proizvode, a nešto se usput i proda. Naše ulje zaista je dobar turistički proizvod, naveo je Goran Lasan, dopredsjednik udruge vodičkih maslinara Traulik.

Dalmatinsko maslinovo ulje bi trebali i više brendirati jer ono ima najbolju kakvoću i masnoću. Ako se priprema na ispravan način je zdrava hrana, ali i poprima ljekovita svojstva.

- Mi imamo registriranih stotinjak maslinara, a ima ih i dosta koji se time bave ih hobija. Mi kao udruga imamo svoj štand koji nam je ustupio Grad Vodice. Nudimo svoje proizvode, maslinari se svakih sedam dana izmjenjuju, a gosti kušavaju i kupuju, objasnio nam je Lasan.

Hrvatska ima devet do deset milijuna registriranih maslina za razliku od Španjolaca koji imaju i do 300 milijuna te Italija s 200 milijuna. Zato, mi se ne dićimo količinom, ali itekako možemo kvalitetom. OPG-ovac Cvitan svake godine za nju osvoji zlatne medalje od Vodica do Neuma.

- Zlatne medalje se dobivaju isključivo na osnovu pravoga rada i prerade. Ona mora biti u roku 24 sata. Nema više ono što je prije bilo, mećanje maslina u more, čuvanje po misec ili dva. I eto vam zlatne medalje, kazao nam je Vlatko Cvitan, uljar iz Zatona, čije je ulje oduševilo turiste.

Sinoć su se našli i drugi proizvodi maslinovog ulja iz vodičkog kraja. OPG Šmit sa otoka Prvića dići se s mnogo njih.- Maslinovo ulje uvijek je sastavni dio naših proizvoda. U ovom slučaju ističemo balzame koji su na Noćnjaku 2018. osvojili zlatne medalje, a i jedan je proglašen najboljim kozmetičkim proizvodom, kazao je Mario Šmit koji stoji iza brenda Natura Škoj.

Maslinovo ulje, ističe Šmit, jedno je od poznatijih sastojaka kozmetičkih proizvoda i donosi mnogo dobrobiti i kosi i koži. U fešti su uz maslinare i uljare sudjelovali su i vinari, medari, sirari, pršutari i ostala obiteljska poljoprivredna gospodarstva iz Vodica, a za dobru atmosferu pobrinula se klapa Barone.

Tags
Poslijednja izmjena dana Srijeda, 21 Kolovoz 2019 16:20
djelomob1.jpg