Veljača 21, 2020 5215

NEMA NI JEDNOG STROJA U LEĆU KOJE NIJE PROŠAO KROZ RUKE JOSIPA CRLJENKA

Cijeli njegov život vrti se oko mehanike i motora. Kada nije u „svojoj“ garaži ovaj viceprvak sa stažom u Leću popravlja brodove i čita povijesne knjige o motorima

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Mnogima nije pošlo za rukom da spoznaju čime se žele baviti u životu, ali to nije bio slučaj kod Josipa Crljenka. Rođen davne 1957. godine, još kao mladić, Josip je znao koji posao želi raditi. Kada je prvi put zakoračio u automehaničarsku radnju i osjetio miris benzina, znao je da je to to.

-    Po struci sam automehaničar i rad oko motora me oduvijek ispunjavao. Biti u uju, benzinu, prljavštini do laktova je nešto u čemu uživam. Po završetku srednje Automehaničarske škole završio sam još i Prometno-tehničku školu. Kratko vrijeme sam razmišljao o odlasku na fakultet jer me uz mehaniku uvijek zanimala povijest i zemljopis, ali život je htio drugačije. Moji roditelji su u to vrijeme bili lošeg imovinskog stanja pa nisam uspio otići na studij. Ali mi danas nije niti malo žao – započeo je s pričom Josip Crljenak.

Svoj prvi posao dobio je u nekadašnjem Autoremontu Vodice. Za vrijeme rada u Autoremontu prošao je nekoliko specijalizacija od Kragujevca pa sve do Skoplja, gdje je dosta toga naučio. Tamo je radio neko vrijeme, a potom ga je život odveo u Crnu Goru. U Auto-moto društvu u Bijelom Polju radio je tri godine, te se potom vratio u rodne Vodice. 

Od 1986.  godine pa sve do danas, pune 34 godine, radi u tvrtki Leć. 

Na početku je u Leću uz održavanje strojeva bio i vozač kamiona. Vrlo brzo je zakoračio u „svoju“ garažu i od tada nema stroja, kamiona ili prese koji nisu prošli kroz njegove ruke. Na samim počecima bilo je svega tri stroja koje je Josip održavao, a danas ih u voznom parku Leća ima tridesetak. Radno vrijeme mu je obično osmosatno, ali kad ima posla ili se možda pojavi neki problem ostaje se dokle god treba. U periodu prije ljeta radi se više jer se tada svi strojevi pripremaju za sezonu. 

-    Ponekad u ranu zoru dolazim i u mraku odlazim s posla. Ali, kad nešto volite ništa nije teško. Iako sam među najstarijim u firmi, i godištem i stažom, rad s mlađim kolegama mi odgovara. Ponekad me znaju zafrkavati, ali se često i savjetuju sa mnom. Većinom su to obrazovani i vrijedni momci. Kada se dogodi da u nečem pogriješe rado im pomognem, ali pomognu i oni meni. Od milja ih zovem „moja galofak generacijo“ – s osmijehom je nastavio ovaj vrsni mehaničar.

1982. godine u Skoplju sudjelovao je na Regionalnom natjecanju metalaca bivše Jugoslavije i osvojio visoko četvrto mjesto. Konkurencija mu nije bila nimalo laka, ali je uspio u vrlo kratkom vremenu ispravno složiti razvodni mehanizam, što uvelike govori o njegovom velikom znanju i brzini. 

-  Većina ljudi misli da mehaničari na brzinu uzmu novce. Da samo nešto odvidaju, zavidaju i to je to. Ali, to nije baš tako. To je posao koji morate temeljito raditi, posebno kada sigurnost onoga koji upravlja strojem ovisi o vama – nastavio je mehaničar s iskustvom. Iako sveukupno ima 43 godine staža, dan danas s guštom obavlja svoj posao. Mnogi se čude kako je ovoliko godina u Leću. Ali, u firmi u kojoj nikada nije bilo kašnjenja s plaćom, u kojoj su zdravi međuljudski odnosi s lakoćom radite. 

-    Za penziju sam odavno „zrel“ , ali ću ovaj posao raditi sve dok me kosti budu služile – zaključio je Crljenak. 
 

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 08 Rujan 2021 13:23
djelomob1.jpg