Ožujak 04, 2020 4654

Mada dolazi iz zemlje veličanstvenih dvoraca, transilvanijske legende i zadivljujućih Karpata mlada Rumunjka, Alina Catalina Skelin, sve je to napustila i Vodice ne bi mijenjala nizašto

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Kad god joj padne napamet na njihovom obiteljskom stolu nađe se Cozonac-Kozonak, a blagdani ne bi bili blagdani da cijela obitelj ne okusi barem komadić ove tradicionalne rumunjske slastice

Mada dolazi iz zemlje veličanstvenih dvoraca, rodom iz grada preko 300.000 stanovnika, transilvanijske legende i zadivljujućih Karpata....ova mlada Rumunjka, Alina Catalina Skelin,  je sve to napustila i Vodice su joj postale novi dom. 

-    Nije mi bilo ni na kraj pameti da ću jednoga dana živjeti u Hrvatskoj. Međutim, 2006. godine sam upoznala svoga supruga i kako obično biva ljubav je učinila svoje. Odlučili smo se vjenčati i tako sam se doselila u Vodice.  Kako dolazim iz Galatia, grada s 300.000 stanovnika u kojem je uvijek gužva i nervoza na početku mi je ovdje bilo sve mirno i sporo. Nisam znala jezik, ali sam bila uporna i malo po malo naučila sam hrvatski. Sada nisam uopće sigurna bih li se mogla vratiti i živjeti u tako velikom gradu. Vodice su postale moj dom gdje sam sa suprugom zasnovala obitelj i zajedno s naše troje djece ne vidim se nigdje drugdje nego tu -  započela je Alina Catalina Skelin svoju priču. 

Nakon završetka srednje turističke škole upisala je fakultet, ali posao ju je odveo daleko od knjige. Naposljetku je, nakon prve godine studija, odustala od školovanja. Danas, sa svjedodžbom u ruci turističkog vodiča, tim poslom se ne bavi. Umjesto da je vodič na turama „vodič“ je svojoj obitelji kojoj je posvetila svo svoje vrijeme. 

-    Rumunjska i dalmatinska kuhinja su različite. Čini mi se da je zagorska kuhinja sličnija rumunjskoj. Kako je moj suprug Dalmatinac, a i naša djeca su rođena ovdje na stolu su pretežito dalmatinska jela, koja svi jako volimo. Vrlo rado pripremam Cozonac-Kozonak; kolač sličan orahnjači. Tu i tamo znam nešto rumunjskog pripremiti, ali kad vidim da nitko od djece nije oduševljen vrlo brzo odustanem - kroz smijeh nam priča Alina Catalina. 

Kod kuće pričaju hrvatski, ali se nada da će djecu, kada porastu, naučiti rumunjski.

-    Bila bi šteta da ne znaju moj jezik. Svatko bi trebao njegovati svoj jezik i običaje neovisno o tom gdje živi - dodala je ova mlada Rumunjka.
Nedavno je bila pozvana u Gradsku Knjižnicu Vodice i sudjelovala je na Međunarodnom danu materinjeg jezika.  Bila je iznenađena jer je prvi put dobila poziv da sudjeluje u takvom nečem u Vodicama. 
Ne krivši oduševljenje, nakon prvotne treme, čitala je prisutnima na vlastitom jeziku i na trenutak se ponovno vratila u Rumunjsku. 
Ono što ju najviše oduševljava u Vodicama su miran i život bez stresa. Sve joj je nadohvat ruke,  a uz lijepe plaže, na koje rado vodi obitelj i prijatelje kad dođu iz Rumunjske, svoj novi dom ne bi mijenjala nizašto. 

-    Mene je ljubav dovela ovdje i jako sam sretna zbog toga. Mada mi je na početku bilo teško danas kad pogledam unatrag ništa ne bih mijenjala. Zahvalna sam svim divnim ljudima koje sam ovdje upoznala i koji su mi pomogli na mom početku, a posebno svom suprugu i njegovoj obitelji - zaključila je Alina Catalina. 

 

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 04 Ožujak 2020 15:36
djelomob1.jpg