Ožujak 22, 2020 5910

Ovo je mama za šest! Malo lipe nedjeljne ćakule…

VODIŠKE MAME Milka Poljičak: 'Teško je djeci objasniti da ne mogu na igralište, ali skrećemo im pažnju da i dalje ostanu bezbrižna'

Ocjeni sadržaj
(23 glasova)

Nastavljamo s nedjeljnom rubrikom Vodiške mame, a ovaj put to je mama Milka Poljičak. Jer, dok se neki pitaju kako nekad izići 'na kraj' i s jednim djetetom, a ova mama uspješno barata i s njih šest (a na poslu i s njih 20-ak)! U rasponu od 20 pa do dvije godine najstariji je Ante (20), Marta (19), Jakov (12), Marko (6), Matea (3) i Anđela (2). Evo kako ova ekipa započinje i završava svoj dan.

Kako vam je u 'karanteni'? Kako ste zaokupili svoj pravi mali tim?
Držimo se skupa, čitamo priče, igramo društvene igre, čistimo po kući, guramo skupa i mislimo pozitivno!

Razumiju li maleni zašto treba biti kući? Koliko im je to teško?
Ne razumiju, teško im je objasniti da ne mogu ići na igralište jer su navikli na to, ali pokušavamo im skrenuti pažnju na druge stvari da djeca i dalje ostanu bezbrižna.

Imate dvoje školaraca, sada im treba malo pripomoći u online školi. Kako se snalazite? Jeste li zadovoljni ovakvom opcijom?
Moramo se prilagoditi novim okolnostima, ali ipak ništa ne može zamijeniti redovnu nastavu. Kćeri ne pomažem jer je maturantica, a sina moram malo nadgledati.

Kako započinje i završava vaš dan? (u normalnim okolnostima)
Dan počinje u punom pogonu; spremanje za posao ,školu i vrtić. To je organizirana akcija po vojnom režimu (moj muž radi kao vojnik). Dan završava tako što se zavalim na kauč i ne znam gdje sam!

Koliko vam vjera pomaže u onim malo težim trenutcima? I koliko vam je važna u lijepim?
U teškim trenutcima me podiže i jača, a u lijepim sam zahvalna na svemu, ali i svjesna da je lijepo i ružno prolazno.

Koji vam je nadraži dio dana?
Najdraži dio dana mi je kad je cijela obitelj na okupu, kad razgovaramo, šalimo se, družimo se, prepričavamo jedni drugima što nam se dogodilo u toku dana...Kako vaše vrijeme s mališanima izgleda? Pomažu li si međusobno u učenju i razvoju?
Mališani svojom igrom bezbrižno odlutaju u svijet mašte gdje nastupa kreativni nered u njihovoj tvornici snova. Zanimljivo ih je promatrati kako kroz neverbalnu i verbalnu komunikaciju ostvaraju igru. Stariji su uvijek tu da pomognu. Naravno, tu su uvik i baba i dida.
Svako jutro se Matea i Marko natječu tko će se prije obući za vrtić (to dobro  dođe jer se inače spremaju 300 godina), Marko pobjedi, Matea plače... Zato Matea redovito svaki dan oblači pidžamu u pet popodne kako bi bila pobjednica večernjeg dijela natjecanja.

Koje je najčudnije pitanje koje vam je dijete postavilo?
Nema čudnih pitanja, više su to njihove izjave koje te nasmiju i poprave dan.

Kako ste reagirali kad ste saznali da ste trudni prvi put i ostale puteve?
Prvi put sam bila najuzbuđenija, a uvijek jednako sretna šta nosim novi život i što to malo biće raste u meni. 

Kako su protekle trudnoće?
Prve tri trudnoće sam povraćala i afanavala, a ostale tri su protekle bez ikakvih problema kao da je to moje normalno stanje, a ne trudnoća. Praksa je učinila svoje. 

Što je za vas majčinstvo?
Majčinstvo je životna škola za koju ne postoji fakultet. Davanje sebe u najvećoj mjeri. Ljubav. Hrabrost. Odlučnost. Nježnost. Toplina.

Koji je najdragocjeniji savjet koji ste dobili o roditeljstvu i odgoju?
Bilo je puno savjeta, i dobrih i loših, ali smatram da svaki roditelj odlučuje što je najbolje za njegovo dijete.

Što bi ste savjetovali drugim mamama?
Drugim mamama bi savjetovala da uživaju u majčinstvu i što više vremena provode sa svojom djecom. Najteža i najveća uloga u životu je ostvariti se kao majka, a djeci se svo uloženo vrijeme ureže kao uspomena i neizbrisiv trag. 

Imate li vremena za sebe i kako ga provodite?
Uz dobru organizaciju pronađem vrijeme za sebe. Volim otići na predstavu, a  djeca mi zamjeraju da kad odem sama u dućan nema me sat vremena i više. Tada se šalim da sam odbjegla u nepoznatom pravcu, ali sam se ipak vratila. 

Koliko je teško uskladiti majčinstvo i posao?
Radim kao odgojiteljica u vrtiću. U skupini imam 25-ero djece plus svojih šest doma tako da se moje majčinstvo i poziv međusobno preklapaju i povezuju. Uvijek je veselo, živo i bučno.

Koji je vaš recept za ljubav i funkcionalni brak?
Recept za brak; međusobno razumijevanje, uvažavanje, poštivanje, dobra komunikacija, strpljivost, prihvaćanje drugog sa svim manama i vrlinama. Brak je ples dvoje ljudi koji nose jedno drugo u dobru i zlu.

Sve su mame superheroji. Koje su vaše supermoći?
Istovremeno obavljanje više poslova (kuhanje, pranje suđa, čišćenje) te ostale rekreativne aktivnosti; trčanje za sinovima sa šlapom i metlom.?

djelomob1.jpg