Rujan 04, 2020 8838

Ni korona ih nije omela: Okupila se generacija šezdesetogodišnjaka, neki su došli i iz Njemačke

Ocjeni sadržaj
(18 glasova)

Da cijeli svijet nije izneređen nesretnim virusom, danas bi se u Vodicama pojavio i ponajbolji nogometaš svih vremena - Diego Armando Maradona. Legendarni Argentinac sudjelovao bi u generacijskoj proslavi svojih vodičkih vršnjaka. Frane Skočić ga je nazvao i Diego je poziv prihvatio. Takvi su genijalci. Kod njih nema kompliciranja. A i nije pametno zamjerati se vodičkom „ministru prometa“. :-) Možda bi ga Frane na druženju kod „Šimuna“ uspio nagovoriti i na preuzimanje hajdukove klupe, što bi s oduševljenjem pozdravili svi navijači najboljeg kluba „na svitu i okolici“. Eh, da nam je dočekati takvo nešto!

Maradona je rođen prije 60 godina. Baš kao i ekipa koja se u predvečerje današnjeg  petka okupila pred „starom školom“.  Da ne živimo u ovom „nenormalnom“ vremenu, zasigurno bi ih bilo i više od dvadesetak. Okupili su se vodički (i jedan srimarski)  šezdesetogodišnjaci pred zgradom u kojoj su davne 1967. godine sjeli u školske klupe, i u kojoj su proveli osam godina. Zasigurno im je to bio najljepši period u životu. U tim godinama dovoljno si star da te svašta može zanimati, pa s tim u vezi u koječemu možeš uživati, a s druge strane i dovoljno mlad da stariji od tebe ipak još uvijek ne očekuju previše (odgovornosti).

Ne znam koliko puta su se po završetku osnovne škole susretali, jer, kao i sve druge generacije, život ih je rasuo posvuda, ali u friškom sjećanju mi je da su se prije pet mjeseci okupili na vodičkom gradskom groblju, na ispraćaju svog vršnjaka Ivice Franin-Pećarice, poznatijeg po nadimku Vova. Nedavno ih je napustio i Željko Fržop.  Živio je u Beogradu. Zvali su ga Čiribin. Neki su prerano umrli i puno prije. Među njima i Brenčo. Strikoman. Imao je pedeset.

Zadnjih dana redovito viđam gospodina Matu Mihića. Devetnaestog će napuniti 99 godina. Najstariji je živući Vodičanin. Još uvijek je vitalan. Svakodnevno baci đir od svoje kuće kraj hotela „Punta“ do „inženjerove kuće“. Sam. Kad je u pratnji neke od svojih kćeri prošeta i po rivi. O njemu ćemo opširnije nekom drugom zgodom. Gledajući ove naše mlađahne šezdesetogodišnjake čini mi se da i među njima ima onih koji bi mogli toliko dugo živjeti. Iako su nešto stariji od mene, sve ih jako dobro poznam. Neki od njih su mi ponajbolji prijatelji. Uh, koliko sam znoja sa njima prolio na teniskim terenima! Većina njih je još uvijek i radno aktivna. I ne samo radno. U mirovinu će kroz koju godinu. Poželimo im da u njoj što manje „miruju“ i što više uživaju. I neka bolnice zaobilaze u širokom luku. Ma, i što će tamo!? :-)

 

Evo na kraju i imena svih koji su se okupili ovom prigodom: Neven Kursar, Mario Srdarev, Ante Fržop, Stipe Šprljan, Ante Rakić, Karlist Španja, Darko Sladoljev, Frane Skočić, Dragan Srdarev, Zoran Mićin, Petar Šunjić, Ojdana Srdarev, Marica Čičin-Angul, Dubravka Šprljan, Silvana Kranjac, Rajna Šprljan, Vedranka Franin-Pećarica, Nada Juričev-Pipić i Lena Markoč. Curama smo napisali djevojačka prezimena. Napomena za one koji to ne znaju, Dubravka i Stipe Šprljan, koji je na generacijski susret stigao iz Frankfurta, su blizanci.

Foto i tekst: Ivica Bilan

djelomob1.jpg