Studeni 12, 2020 8198

Izgradnja bi značila novi sadržaj za svu našu populaciju na ovim prostorima, ali i promociju Vodica u vidu sportskog turizma

OSTVARENJE SNOVA Vilim Ivas započeo s gradnjom prve prave vodičke streljane

Ocjeni sadržaj
(16 glasova)

San Vodičana Vilima Ivasa, ali i svih uzrasta koji se žele baviti streljaštvom upravo se ostvaruje. Nakon niza godina želje, priprema, ali ponajviše ne odustajanja započeo je s gradnjom prve streljane na području Dalmacije od 1985., ali i prve u povijesti iza koje ne stoji institucija. Vilim se streljaštvom bavi još od malih nogu, njegovim medaljama i peharima nema broja, a tu je ljubav prenio i na suprugu Nives i sina Radu koji ga polako slijede u stopu. 

Na ovom području nisu jedini zaljubljenici u ovaj sport, interes je velik te se nadaju da bi uz pomoć donatora realizacija cijelog projekta mogla biti već i dogodine. Evo kako je sve započelo.

-    Ideja je dugo postojala. Naime, u našoj županiji do 1991. bilo je više od 10 streljačkih klubova i isto toliko streljana, a sad nam je preostao samo SK Vodice. Tradicija streljaštva postoji, ali nažalost ne i prostor u kojem bi se time bavili, priča nam Vilim Ivas.

Podsjetimo, Vodice su imale streljačku družinu 1924. godine te streljačko društvo 1948. koje se ugasilo nakon što su nastupili propisi da se ne smije pucati izvan streljane. 

-    Prije 14 godina imali smo i improvizaciju streljane u predjelu Račica dok se nije izgradio nogometni teren. Dodatno, došli su novi propisi pa svejedno tu dalje ne bi mogli trenirati. Ipak, nisam želio odustati.

U realizaciju svoje streljane odlučio se nakon što mu je majka Anka, uz veliku podršku pokojnog oca Rade, darovala teren upravo za tu namjenu u Vodičkom polju Kulaši. Veliki interes, kaže nam, postoji i među mladima i starima.

-    To je sport kojim se mogu baviti sve generacije, a prema zakonu već sa navršenih 9 godina starosti, uz prisutnost trenera mentora do punoljetnosti, pa na dalje bez ograničenja. I starijim populacijama će dolazak na streljanu  biti izvrsna rekreacija koja smiruje duh i tijelo, izoštrava vid i um..

Također, otvorena je mogućnost korištenja streljane za službene osobe u službi građana RH –  MUP , pravosudnu policiju, zaštitare, vojne osobe, carinike, upravo zato što sve vježbe zasada provode u drugim županijama.

-    Streljački klubovi su potpuno uobičajeni, ali i rado posjećivani diljem Europe. Izgradnja bi značila novi sadržaj za svu našu populaciju na ovim prostorima, ali i promociju Vodica u vidu sportskog turizma. Stekao sam brojna poznanstva s članovima domaćih i stranih streljačkih klubova pa postoji i provjereni interes za pripreme i natjecanja. 

Nakon višegodišnjeg planiranja i prikupljanja čitave dokumentacije, građevinsku dozvolu dobio je upravo u ožujku ove godine, kada je krenula epidemija koronavirusa. 

-    Iako mi je cijela situacija ulila osjećaj nesigurnosti i teško mi se bilo odlučiti krenuti u realizaciju, snažna podrška moje supruge nije me pokolebala. I ona i  moj sin su majstori u streljaštvu te ne žele putovati u Split zbog treninga.

Troškovi izgradnje streljane prema izračunu projektanta iznose oko 3 i pol milijuna kuna. No, taj je iznos je podosta umanjen s obzirom da već imaju odgovarajući teren, a i zasada neće ulagati u elektronsku opremu. 

-    Mnogi prijatelji izrazili su želju da mi pomognu, neki su već puno pomogli, a vjerujem da će to učiniti i institucije zbog više značaja kojeg ovaj projekt nosi. Vjerujem i da ćemo nakon realizacije pomoći i drugim klubovima, bilo u vidu prostora za treniranje ili primjerice biciklističkom klubu u obliku baze za vrijeme natjecanja i slično…

Streljana će biti otvorenog tipa za kratko vatreno oružje svih kalibara, ali na kojoj će se moći pored vatrenog oružja koristiti kratko i dugo zračno oružje. Na istom terenu planira se treniranje lukom i strijelom što spada u sekciju streličarstva koja i postoji pod SK Vodice, a bit će i u SK Šibenik koji je upravo u osnivanju zbog ovog projekta.

-    Bez velikih troškova može se dograditi dodatak streljane za lovno streljaštvo, ali ne može se sve odjednom. U dugoročnom planu je i dogradnja streljane za dugo vatreno oružje svih kalibara. Ipak, to je već priča koja vuče dodatne velike investicije o kojoj bi mogli pričati ako se uspiju prikupiti sredstva iz EU fondova.

Inače, Vilim je s natjecanjima krenuo još u srednjoj školi u Zagrebu. Natjecao se i dok je bio vojnik u JNA gdje je ostvario odlične rezultate. Također, početkom Domovinskog rata 1990. prepoznat je kao stručnjak gađanja te je obučavao prve snajperiste u Tigrovima još u vrijeme kada su bili u sastavu MUP-a RH kao jedinica za posebne zadatke. 

Ivas Vilim s brojnim osvojenim medaljama

 

Tigrovi su postali 1. gardijska brigada, a Vilim je i dalje ostao u MUP-u, u specijalnoj policiji u Šibeniku gdje je gotovo svim  pripadnicima podešavao ciljnike da bi svaka puška odradila hitac da pogodak bude točno gdje se cilja, dok je miniranje i razminiranje minsko eksplozivnih sredstava često odrađivao na terenu u pravcu agresora izvan posljednjih položaja koje su držali naši branitelji.

-    Bilo je jako teško i riskantno, ali preživio sam. Ipak, streljaštvo me nikad nije pustilo. Nastavio sam sa sportskim natjecanjima, ali i natjecanjima u organizaciji MUP-a o čemu svjedoče brojne medalje, pehari te razne diplome i priznanja, otkrio nam je Vilim.

I ove i prošle godine je u disciplini pištolj velikog kalibra osvojio prvo mjesto na prvenstvu RH u kategoriji veterana. Tijekom godina bio je član streljačkog kluba u Splitu, a zatim i kluba u Kninu koji se premjestio u Vodice.

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 12 Studeni 2020 14:00