Studeni 26, 2020 4051

Tradicija u njihovoj obitelji

U obitelji Boršić izrada jaslica već je započela

Ocjeni sadržaj
(7 glasova)

Više od 10 godina u obitelji Boršić vrijeme ususret Božiću ispunjeno je blagdanskim duhom. Uz odrasle članove obitelji i male ruke vrijedno slažu jaslice i dodaju figurice, a najstariji član obitelji dida Damir ove godine je izradio glinene deve.

U obitelji Boršić svake godine ispod Božićne jelke nađu se i jaslice. Ne bi to bilo ništa neobično da ih oni sami ne izrađuju i to cijelo desetljeće. Svake godine u izradi sudjeluje cijela obitelj, a Božić im ne bi bio Božić da nemaju jaslice u vlastitoj izradi. 

-    Još od vjenčanja 2009.godine ih izrađujemo. Uvijek smo u obitelji kao djeca izrađivali jaslice tako da je to bio logičan nastavak. Kako su tu sada i naši dječaci, Franko i Josip, koji se posebno raduju tome, imamo razlog više za nastavak tradicije. Stariji sin nam pomaže u slaganju, ali se nerijetko u jaslicama nađu i autići i razne igračake – s osmijehom su započeli Jelena i Krešimir Boršić.
Prilikom izrade jaslica svatko ima svoje zadatke. Krešimir je zadužen za sve što ima veze sa strujom, te oblikovanja lemilicom. Jelena uz brigu oko djece pomaže prilikom izrade i lijepljenja kućica i ostalih građevina, stariji sin dodaje figurice, dok mlađi stavlja igračkice i s osmijehom prati što obitelj radi. 

Nerijetko su imali i problema s nabavom repromaterijala, ali u posljednje vrijeme puno im lakše ide i nabava i izrada. Prilikom izrade baza im je stiropor kojeg najlakše oblikuju lemilicom, dok su prijašnjih godina koristili drvene kutije, pa čak i pur pjenu.

-    Od drugih materijala tu je juta, mahovina, suhe grančice itd... Materijale koje imamo od lani na novo pilamo i preuređujemo tako da se svake godine nadograđuju i prilagođavaju novoj zamisli. Uz materijale od lani uvijek dodajemo nešto novo, tako da su naše jaslice svake godine drugačije – dodaju Boršići. 

Figurice većinom kupuju na webshopovima, ali i dida Damir im također zna pomoći i  izraditi glinene figure. Ove godine je izradio glinene deve. Uz deve u jaslicama će se ove godine naći na desetke ovčica, pastira, magarčića..

- Kako smo inače oboje zaposleni izrada nam ovisi ponajprije o slobodnom vremenu. Obično nam treba petnaestak dana, tako da smo ovogodišnje jaslice tek počeli pripremati. Ali, prikupljanje materijala, panjeva, mahovine...traje puno duže od toga jer ideje kako se bliži Božić samo naviru – nastavljaju Boršići.Mijenjaju raspored i veličinu jaslica sve dok ne dođu do željenog izgleda. Uvijek nešto novo kupe i izrade. Ove godine planiraju napraviti slap i jezerce što nisu imali do sada.

Mada nisu otvoreni za javnost, u njihovom domu i jaslicama uživaju obitelj i prijatelji. 

Kako nas još malo dana dijeli do Božića neće dugo proći i Betlehem obitelji Boršić će ubrzo zasvijetliti.

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 26 Studeni 2020 21:18
djelomob1.jpg