Prosinac 02, 2020 14637

Pokažimo još jednom humanost i pomognimo našoj sumještanki u liječenju od leukemije

Ocjeni sadržaj
(12 glasova)

Prije otprilike dva mjeseca Mateja je dobila sitni osip i modrice po tijelu. U samo jednom danu njen se život potpuno promijenio.

Rođena 1994. godine u Čakovcu, Mateja Barić je nakon završetka srednje škole započela svoj život u Vodicama u kojima živi od 2013-e, radila je nekoliko godina u hotelu Olympia, a zadnjih nekoliko sezona je zaposlena kao stalni sezonac u restoranu La Belle Vie. Nedugo nakon uspješno odrađene ovogodišnje sezone u jednom danu njen se život potpuno promijenio.

- Prije otprilike dva mjeseca Mateja je dobila sitni osip i modrice po tijelu. Nakon toga uslijedilo je krvarenje iz desni i došlo je do upale. Usprkos naporima liječnika nije joj bilo bolje te su napravljene daljnje pretrage kako bi se utvrdio uzrok njenog sve lošijeg zdravstvenog stanja. Uočen je ogroman pad trombocita i potvrđena akutna mijeloična leukemija – započeo je razgovor Aljoša Zanze, Matejin partner.

Akutna mijeloična leukemija (AML) je naziv za malignu bolest krvi odnosno koštane srži koju karakterizira nekontrolirano stvaranje krvnih stanica mijeloičnog reda, obično leukocita, izuzetno rijetko eritrocita odnosno magakariocita. Postavljanje dijagnoze zahtijeva brzu reakciju i agresivno liječenje kemoterapijom.

Nakon uspostavljanja dijagnoze (30. 10. 2020.) Mateja je provela tri dana u šibenskoj bolnici te je hitno poslana na kliniku Rebro u Zagreb gdje je odmah podvrgnuta sedmodnevnoj kemoterapiji.

- U Zagrebu, gdje se još uvijek nalazi, svakodnevno prima velike količine antibiotika, transfuzija krvi, raznih lijekova i infuzija koji su joj potrebni, nastavlja Aljoša.

Uz sve teške i mukotrpne nuspojave Mateja hrabro ide naprijed. Uz iznimnu podršku obitelji, prijatelja i svog partnera, Aljoše Zanze, koji je cijelu akciju i pokrenuo sve je ipak nekako lakše. A da bi i dalje mogla ići naprijed i nastaviti liječenje potrebna joj je pomoć.- U suradnji s udrugom „Daj pet od srca“, pripremamo akciju kako bi pomogli Mateji i prikupili potrebna sredstva za nastavak njenog liječenja i oporavka, dodaje Aljoša.

Prvi korak u liječenju je indukcija (agresivna kemoterapija) koja ima za cilj eliminirati vidljive znakove leukemije. Ukoliko se postizanjem kompletne remisije nakon indukcijske terapije ne nastavi s liječenjem, većina bolesnika će ubrzo doživjeti povrat bolesti.

- Stoga je iznimno važno nastaviti s postremisijskom terapijom, odnosno konsolidacijom, nakon čega slijedi transplantacija koštane srži – nastavlja Aljoša.Ukratko, čeka je još nekoliko ciklusa kemoterapije i boravaka u Zagrebu nakon čega bi trebala usliijediti transplatacija koštane srži.

Liječenje i oporavak će biti dugotrajni i nitko ne zna koliko će potrajati i kada će Mateja ponovno biti sposobna za rad. U to je uključeno puno stvari, uključujući lijekove, posebnu prehranu, putovanja na preglede i kontrole, i sve ostalo što može nepredviđeno iskrsnuti.

- Iz tog razloga i nastojimo prikupiti dovoljno novaca, jer Mateja kao stalni sezonac na žalost ne prima punu plaću tokom cijele godine, govori nam dalje Aljoša, koji je i sam zadnjih deset godina teško bolestan od reumatoidnog artritisa i nije u stanju fizički raditi ni zarađivati što je još jedan od razloga zašto želi ovim putem pomoći Mateji koja se nesebično brinula za njega sve ove godine.

Sve informacije o načinu kako pomoći Mateji možete vidjeti na Aljošinom Facebook profilu 

Pred Matejom je duga i teška borba te mukotrpan oporavak, a u svemu tome i Vi joj možete pomoći. Vašom donacijom možete osigurati nastavak njenog liječenja i oporavka i vratiti osmijeh na njeno lice.

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 02 Prosinac 2020 22:51
djelomob1.jpg