Ožujak 01, 2021 5238

Mladi ribolovac Luka Juričev Špirić: Zahvaljujući didi Radi zavolija je more, a u njegovoj vrši nema što se nije našlo

Ocjeni sadržaj
(6 glasova)

Kada nije na pučini u poju je il na Hajduku, a kada i  kako je krenuo s ribolovom uz kavu nam je ispričao mladi ribolovac iz Vodica. 

Luka Juričev Špirić rođen 1995. godine većinu slobodnog vremena provodi na moru. Mada se bavi keramikom more mu dušu liči, a ljubav prema morskom plavetnilu rodila se još u djetinjstvu. I sve zahvaljujući njegovom didi Radi Vulinu

-    Kad san bija dite lovija san na tunju sa svojin didon. Bile su to većinom popi ili orade. Zahvaljujući njemu san i zavolija biti na brodu ili ići na ribe. Sićan se da bi išli na more pa makar i ništa ne uvatili – započeo je Luka Juričev Špirić svoju priču. 

I još tada je počela njegova morska pustolovina koja se malo po malo razvijala u nekom drugom pravcu. Danas lovi iz vrše. Nema onoga što se u njegovoj vrši nije našlo, ali posljednjih nekoliko mjeseci većinom lovi hobotnice. I nekako mu je to najdraže. 

-    Uđe tu i tamo koja riba ili ugor, ali ako ugor nije priko 2 metra vraćam ga u more – sa smješkom nastavlja Luka. 

Dida Rade

A kako je počeo s lovom hobotnica objasnio nam je: 

-    Ideja se rodila sama od sebe. Sve je počelo spontano iz čistog gušta. Uzea sam si slobodnog vremena i pokušao baciti vršu. I zahvaljujući guštu i ljubavi prema moru vrše su mi postale zanimacija.

Većinom baca vrše iz jutra dok se vjetar ne digne. Žive babice i ostatci ručka su mu ješka, a nakon nekoliko dana odlazi po svoj ulov. -    Ponekad dignem vršu nakon pet dana, a ponekad i prođe desetak dana; ovisi kako imam slobodnog vremena – dodaje Luka. 

 

Za lov hobotnica ne treba neka posebna tehnika.

-    Baciš vršu i moliš Boga da nešto uđe. Najčešće koristim srcolike kupovne vrše, ali  prije nego šta ih bacan u more stavin mrte po njima. Čuo sam da se riba voli zavući –nastavlja Luka.

Trenutno je najbolje vrijeme za lov hobotnica, kasnije ko zna šta će biti. Gdje baca nije nam htio otkriti, ali nam je rekao kako izgleda dizanje vrše. 

-    Bacim vršu i markiran ju na gps-u. Dođem do točke pa se malo brodom vrtim dok ju nađem. Kada ju vidin bacin drkmar (hvataljka za vršu) da ju dignen i to je to – dodaje ribolovac.

Iako još uvijek ne prodaje hobotnice, ne zna što budućnost nosi. Kapitalac od 4kg i 14 dkg nedavno se zavukao u njegovu vršu, a jednom prilikom je mijenjao hobotnicu za nešto vodiških kulenjov.

Na njegovoj Instagram stranici dalmatia.sea.traps možete vidjeti svu ljepotu mora uhvaćenu u njegovoj vrši, a ako ga ne nađete na moru kako nam je rekao za kraj možete ga naći u poju il na Hajduku. 

 

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 01 Ožujak 2021 17:40
djelomob1.jpg