Travanj 27, 2021 6063

Znanje je moć - bila je njegova misao vodilja

Mada nije postao liječnik što je bio njegov dječački san, Vodičanin iz Blata, Josip Zanze prije dva tjedna postao je doktor znanosti

Ocjeni sadržaj
(25 glasova)

Još kao mali dječak sa četiri godine govorio je da bi bio doktor. Više od pola stoljeća kasnije želja mu se i ostvarila. Mada nije postao liječnik što je bio njegov dječački san, Vodičanin iz Blata, Josip Zanze prije dva tjedna postao je doktor znanosti.

Njegov put do doktorata nije bio nimalo lagan i neuobičajeno je bio dug. Stjecanje titule doktora znanosti u poznim godinama u najmanju ruku je neobično i mnogi su ga pitali što će mu to, ali njegov odgovor je uvijek bio isti.

-    Znanje je moć, koju ti nitko nikada i nikako ne može oduzeti. Moje putovanje do doktora znanosti počelo je još odlaskom na studij medicine u Poljsku, što je neslavno propalo.  Nakon nezavršenog studija medicine upisao sam Višu ekonomsku školu u Beogradu, a 1975. i Ekonomski fakultet kojeg sam diplomirao 1979. Dvije godine sam, paralelno s ekonomijom studirao i pravo, ali nakon upisa treće godine posvećujem se samo ekonomiji – započeo je Josip Zanze. 

Kako znanja nikad dosta, nakon dugog niza godina rada upisao je dvogodišnji znanstveni Studij menadžmenta na Ekonomskom fakultetu u Splitu, gdje je  2012. stekao znanstveni stupanj magistra znanosti iz polja ekonomije. Paralelno uz posao i učenje, dvije je godine bio predavač na šibenskom Veleučilištu. 

-    Po stjecanju titule magistra znanosti, iste sam godine upisao trogodišnji doktorski Studij nove ekonomije na Fakultetu ekonomije i turizma u Puli i prije nego sam imenovan ravnateljem u JU NP Kornati položio sam sve ispite i prijavio temu rada, ali rad nisam počeo pisati – nastavlja doktor znanosti. 

Posao u parku ga je okupirao i doktoratu se ponovno predao tek 2018. godine. Pisao je, brisao, usklađivao, istraživao... radeći gotovo na istome svakodnevno, skoro 8-12 sati dnevno, pune dvije godine. 

-    U to vrijeme zamijenio sam dan za noć, zaboravio na sve oko sebe; posebno na one koji su me trpjeli, ponajviše moja supruga Zora s kojom sam četrdesetijednu godinu u braku – dodaje Zanze.I napokon 14.04.2021. u šezdesetisedmoj godini života obranio je temu rada "Ocjena inovativnih kapaciteta brodograđevnih organizacija u proizvodnji brodova od kompozita" i postao doktor znanosti. 

Njegov doktorat plod je ne samo mnogobrojnih sati učenja već i iznimnog poslovnog iskustva koje ima iza sebe. Radni vijek proveo je prateći sve strukturne promjene Autoremonta i Arause d.o.o. Vodice, te je na kraju karijere bio i ravnatelj JU NP Kornati.

Iako je u mirovini već dvije godine u onoj pravoj penzionerski zasluženoj razbibrizi je tek od obrane doktorata. Ni sam još nije siguran kako će provoditi vrijeme.

-    Najvjerojatnije u vrtu i polju kao i svi moji Vodičani. Sređivat ću kuću pred ljeto, od zidova do vrata i prozora. Bit ću, istinski kućni meštar preko dana, a uvečer vratiti se literaturi i čitati, čitati i čitati – nastavlja Zanze.

Ništa od ovog ne bi uspio da pored njega nije bila njegova Zora i cijela njegova obitelj. Dok je on samo sjedio uz kompjuter, išao po sajmovima, bibliotekama, pisao i putovao u Pulu, njegova Zora, bila je istinska žrtva ovog doktorata. 

-    Ona  je cijeli život brinula o obitelji. Čak je i fizički sudjelovala u gradnji kuće zajedno s mojim ocem i sa mnom. Svog sina i kćer sam svakodnevno iskorištavao, jer kao stari student, nisam bio vičan novoj tehnologiji, internetu, linkovima... – sa smješkom dodaje Zanze.

Naposljetku je ušao u sve čari moderne tehnologije koje su rezultirale s njegovih 468 stranica disertacije i online obranom. Iako u mirovini prepun je planova za budućnost. 

-    I dalje ću nastaviti s radom u vodičkom Savjetu za ekonomiju čiji sam predsjednik. Aktivnije ću se posvetiti hobiju slikanja i povijesti umjetnosti općenito. Ujedno, kako sam jedan od osnivača likovne udruge "Ive Čaće" danas "More", posvetit ću se djelovanju da ta udruga po Čaći, nanovo dobije njegovo ime. Pokušat ću pospremiti sve svoje literarne zapise i sve fotografije u obiteljsku dokumentaciju. Pomoći ću da vratimo studiranje u Vodice i da unaprijedimo grad općenito; njegovu ekonomiju i kulturu. Cilj mi je također završiti monografiju Vodice 1900.-1945. godine – nastavlja doktor Zanze.

Ali, kao najponosniji dida unuka Vida svo slobodno vrijeme će imati samo za njega. Kako nam je rekao za kraj - volim čitati i učiti i ponosan sam jer imam doktorat u ruci, ali bez obitelji ni jedan doktorat ne bi bio vrijedan. 
 

djelomob1.jpg