Veljača 11, 2022 8393

Mirovina je sjela, režije su plaćene... Kako preživjeti ostatak mjeseca?

Umirovljenice o poskupljenjima i uvođenju eura: 'To vam je kao da su vam se sva primanja prepolovila, a i onako je već bilo teško!'

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Hrana, struja i gorivo u Hrvatskoj već odavno nisu jeftini, a posljednjih mjeseci cijene gotovo svega dodatno su porasle. Po svemu sudeći – proljeće će biti još gore. Inflacija iz kasa samo što nije prešla u galop, a umirovljenici su oni kojima će to svakako pasti najteže. Upitali smo ih kako se nose s novim cijenama i onima koje se tek najavljuju.

- Od dućana do dućana, od akcije do akcije... Gledamo kataloge i pratimo cijene, u dućane idemo na noge jer je odlazak automobilom dodatni trošak. Nama umirovljenicima i svaka godina nosi novi lijek. Ako hoćeš bolji – trebaš platiti, ako ćeš piti slabije – neće vrijediti - kazala nam je Nada Babić te poručila vladi da je jedini izlaz za preživljavanje da rast cijena prati rast mirovina.

Slovenka Andrea Levstek je zbog bolesti trebala prestati raditi i sad treba čekati na mirovinu još četiri godine. Žive samo od suprugove mirovine te su se 2019. godine iz Italije doselili u Vodice – upravo iz razloga što su smatrali da je ovdje život jeftiniji.

- Za nas je ova situacija dosta teška. Neke stvari su ovdje jeftinije, ali hrana je puno skuplja nego u Sloveniji. Okrenemo svaku kunu da bismo si priuštili osnovne stvari i preživjeli do kraja mjeseca i ništa više od toga. Sretna sam i zadovoljna što su mi vodički umirovljenici omogućili da prisustvujem vježbama, gimnastici i informatici, i što ponekad možemo otići na neki jednodnevni izlet - priča nam Andrea Levstek.

Jako se boji novih poskupljenja jer već ima iskustva s uvođenjem eura. U Italiji i Sloveniji je sve poskupjelo 100  %, dok plaće i mirovine nisu išle gore ni 1 %. 

- To vam je kao da su se primanja prepolovila, a ionako je već bilo teško! Ljudi koji su radili 40 godina nisu si mogli ni stan priuštiti, živjeli su u automobilima. I to se dogodilo svugdje, iako su obećavali da će se rast pratiti. Ne znam što će se dogoditi ovdje jer penzije su još niže - naglasila je gospođa Levstek.

djelomob1.jpg