Veljača 14, 2022 3322

Odlična aktivnost za starije

Vodičke umirovljenice redovno vježbaju medicinsku gimnastiku, prvi rezultati već se osjete

Ocjeni sadržaj
(4 glasova)

Svaki utorak i četvrtak vodičke umirovljenice vježbaju medicinsku gimnastiku, odnosno rade na programu terapijskih vježbi pod vodstvom diplomirane kineziologinje Ane Štampalije. Satove vježbi odrađuju u dvorani u potkrovlju Stare škole, a sve u sklopu programa ESF SENIOR PLUS Udruge umirovljenika Grada Vodica.

- Imam strašnih problema s donjim dijelom kralježnice i vratnom kralježnicom. Išla sam na fizikalne terapije i doktorica mi je rekla da mi fizikalne neće pomoći onoliko koliko to može upravo medicinska gimnastika. Tu sam sada već dva mjeseca i stvarno mi pomaže - kazala nam je Ksenija Mrša.

S njom su se složile i Neda Perica i Anita Mladinić. Obje vježbaju već neko vrijeme, naučeno prakticiraju i u udobnosti svoga doma te osjećaju dobre rezultate.

- Kad god mogu doma se baš istegnem, ovo će mi odlično pomoći sad kad bude trebalo ići malo po vrtlu, ali i kad bude vrime za masline - iskreno će gospođa Mladinić.

Diplomirana kineziologinja Ana Štampalija s vodičkim umirovljenicama radi od svibnja prošle godine. Druže se, nasmiju se, proćakulaju, ali i puno naprave. Ovo im dođe kao antistress terapija.

- Uglavnom radimo upravo vježbe medicinske gimnastike, pilates i tehnike disanja. Ako netko ima većih poteškoća promijenimo, prilagodimo vježbu ili smanjimo opseg rada. Žene koje su ovdje duže već znaju kako i koje vježbe trebaju promijeniti - kazala nam je kineziologinja Štampalija.

Medicinska gimnastika osmišljena je u svrhu prevencije, poboljšanja i liječenja svih stanja koja pogađaju lokomotorni sustav - odgovoran za strukturu i kretanje tijela. Vježbama mogu pristupiti svi vježbači bez obzira na predznanje, spol, razinu motoričkih i funkcionalnih sposobnosti. - Novi članovi uvijek se mogu priključiti i brzo prilagoditi, no zbog epidemioloških mjera naša grupa je već sada relativno puna. Za sve potrebne informacije neka se slobodno direktno obrate Udruzi umirovljenika, poručila je Štampalija.

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 14 Veljača 2022 20:02
djelomob1.jpg