Svibanj 04, 2022 1326

Vodička glazba s Nelom Đinđić održala tradicionalni koncert povodom Dana grada

Ocjeni sadržaj
(8 glasova)

Vodička glazba večeras je na guvnu održala tradicionalni koncert povodom Dana grada Vodica i zaštitnice župe Našašća sv. Križa, svete Jeline. Na koncertu im se pridružila mlada perspektivna pjevačica Antonela Điđić – Nela. Večeras su Nikoli i Anti Skočiću, nakon 50 godina stalne postave Vodičke glazbe, dodijeljene Povelje kao najveće priznanje Hrvatskog kulturnog sabora za dugogodišnje članove pojedinih kulturnih udruga.

Vodička glazba utemeljena je krajem davne 1926. godine. Za kupnju prvih instrumenata snalazili su se na razne načine, skupljeni su prilozi mještana i iseljenika, u novcu ili u naturi – u ulju, smokvama, višnji... Prvi kapelnik, Čeh Vojteh Mišurac osposobio je 29 prvih glazbara, među kojima su bili težaci, ribari, radnici, studenti i državni namještenici. Prvi javni nastup ulicama Vodica uslijedio je 18. ožujka 1928. g. i tada je na ulice izašlo cijelo pučanstvo, jer je za to vrijeme, to bio prvorazredan događaj.

Danas spada u A kategoriju najboljih amaterskih orkestara u Hrvatskoj, među top 13, a njen puhački orkestar broji 50 aktivnih članova koje vodi i dirigira maestro Siniša Hrga.

Vodička glazba u zadnje vrijeme provodi mnogo projekata, a jedan od njih je Glazbena škola koju trenutno pohađa 40-ak učenika u kojoj uče svirati sve puhačke instrumente, a po novome i klavir. No, važno je naglasiti da Mala škola orkestra vodičke limene glazbe djeluje još od davne 1971. godine. Tadašnja uprava odlučila je glazbi osigurati pomladak pa je u školu limene glazbe primljeno 45 đaka koji su 1972. imali svoj prvi nastup. Prvog svibnja te godine izašla je najveća generacija u povijesti naših glazbara, a neki od njih još uvijek su dio njihove stalne postave.

Rizk Casino Bonus

Točno 50 godina nakon, dvojica glazbara – Nikola i Ante Skočić još uvijek su aktivni članovi Vodičke glazbe te su im ovom prigodom uručene Povelje, najveće priznanje Hrvatskog sabora kulture za zaslužne i dugogodišnje članove pojedinih kulturnih udruga.

Nagrade im je uručio gradonačelnik Grada Vodica, Ante Cukrov koji se prisjetio kako je to bilo prije 50 godina, kada je i on bio dio te povijesne generacije.

- Ima nas još tu nekolicina iz davne 1972. godine kad smo prvi put nastupili. Tadašnja uprava hrabro je skupila 40-ak školaraca. U nekoliko mjeseci smo nešto svladali i prvi put smo izašli s četiri marša. S obzirom da tada nije bilo baš asfalta, hodali smo po prašini i kamenju. Ovaj orkestar je danas nešto što mi u ono vrijeme nismo mogli ni sanjati. Prošlo je 50 godina otkada smo bili djeca, 50 godina ljubavi za glazbu i druženja i na koncu 50 godina zajedničkog odrastanja. Nikola – Miko Kula i Ante Skočić pokazali su što je ljubav i odricanje te da su uvijek tu i da se na njih može osloniti - kazao je gradonačelnik Cukrov te im poželio da što duže ostanu dio ove tradicije.Vodička glazba koncert je otvorila skladbom American Graphity iz istoimenog filma iz 1973. u aranžmanu Naohira Iwaia. Redali su se domaći dance hitovi i ljubavni klasici koje je otpjevala mlada glazbenica Nela. Izvela je i nekoliko autorskih pjesama sa svog prvog albuma 'Melodrama' te time dokazala kako na našoj glazbenoj sceni imamo još jedno jako glazbeno ime koje ćemo itekako pratiti u budućnosti. Večer je završila bissom Libertango u samostalnoj izvedbi vodičkog limenog orkestra.

Vaša reakcija na članak
Poslijednja izmjena dana Srijeda, 04 Svibanj 2022 14:16
djelomob1.jpg