Ožujak 31, 2016 4756

Javna pohvala

Slavko Bilogrević prezadovoljan izgradnjom sustava odvodnje oborinskih voda u svojoj ulici Ante Starčevića

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Svaka nova količinski veća kiša stvarala je dodatne probleme stanovnicima dijela ulice Ante Starčevića. Ulica bi se pretvorila u "rijeku", vodene bujice stvarale bi duboko korito tako da bi nakon kiša prometovanje ulicom bilo nemoguće. Isto bi bilo i ljeti kad bi se za vrijeme nesnosnih ljetnih vrućina dizala prašina. Nedavnim asfaltiranjem ulice te izgradnjom sustava odvodnje oborinskih voda ti su problemi iza njih.

Nakon provedenog postupka javne nabave, ugovor o izgradnji ulice Ante Starčevića sklopljen je između Grada Vodica i TD Filips d.o.o..

Ovim javnim radovima izvršila se izvedba kolničke konstrukcije, izgradnja oborinske odvodnje, izrada armiranobetonskih ogradnih zidova sa zemljištima koja graniče sa prometnicom, izvedba nogostupa te javne rasvjete.

- Obzirom da je u ulici još 2008-2009 izgrađena vodovodna i kanalizacijska mreža stekli su se osnovni preduvjeti da se ista asfaltira. No, kako su zadnje poplave upravo na tom dijelu pokazale svu svoju razornu snagu samo asfaltiranje bez tretiranja oborinske odvodnje prijetilo je samo pogoršanjem stanja. - kazali su nam iz Upravnog odjela za komunalno-vodni sustav, zaštitu okoliša i graditeljstvo

- Stoga se je u dogovoru s dvije splitske projektne kuće pristupilo analizi stanja i izboru optimalne varijante kako po pitanju cijene tako i po pitanju funkcije budućeg sustava. To je u konačnici rezultiralo izborom sustava gotovih elemenata (rubnjaka) od polimerbetona sa integriranim odvodnim kanalom te elemenata linijske odvodnje (kanala sa rešetkom) koji za razliku od klasičnih cestovnih slivnika prikupljaju oborinske vode kontinuirano cijelom dužinom a ne samo u jednoj točki, obično na kraju ulice.
Zbog njihove integracije bilo je potrebno definirati i pješačku stazu ispod koje je sustav i smješten. Za potrebe izvedbe sustava oborinske odvodnje na dijelu trase bilo je potrebno izmjestiti niskonaponsku te visokonaponsku elektro mrežu, a na jednom dijelu trase (odvojku) produljena je vodovodna mreža.

U ulici je izveden i novi raster rasvjetnih tijela kako bi se izbjegla neosvjetljena polja među stupovima. Obzirom da je razlika nivoa okolnih terena izražena tako je bilo potrebno izraditi armiranobetonske zidove u dužini od 300m a prethodno ukloniti široke suhozide te ostale ogradne zidove koji su zadirali u trasu ceste uz suglasnost njihovih vlasnika. - kazali su nam iz vodičkog Upravnog odjela za komunalno-vodni sustav, zaštitu okoliša i graditeljstvo

Oduševljenje urađenim poslovima ne krije stanovnik ulice Ante Starčevića Slavko Bilogrević

-Prije je ovdje bila katastrofa, voda je išla više od metar u dubinu i stvarala kanale. Jako mi je drago što je prije turističke sezone ovaj problem riješen. Ovakav sistem odvodnje oborinske vode što je primijenjen u našoj ulici je vrhunski i mislim da do sada nije primjenivan u našem gradu, a možda i šire – kazao nam je zadovljan stanovnik ulice Ante Starčevića

Pogledajte video prilog kojeg smo snimili u ulici Ante Starčevića. Zahvaljujemo se pročelniku Marku Lugoviću i stručnom suradniku Tinu Kusanoviću na odgovorima za potrebe ovog članka.

Poslijednja izmjena dana Petak, 01 Travanj 2016 23:02
djelomob1.jpg