Listopad 07, 2016 5923

Nikad manje čepova

Osvrt prometnih redara na proteklu sezonu!

Ocjeni sadržaj
(5 glasova)

Rijetki su Vodičani koji nisu vidjeli prometnog redara Franu Skočića i njegovog pomoćnika Krstu Latina iz Gradskog poduzeća u ostvarivanju svog zadatka da bi svi mi ostali moglio mirno prometovati tokom ljetnih mjeseci. Minimalnom nastajanju 'čepova' i možda najmirnijoj sezoni do sad možemo zahvaliti upravo ovoj dvojici koji su se prisjetili svih anegdota i pomalo nezavidnih situacija.

 

Cilj im nije vozače kazniti, već uvesti više reda. Za to im je često trebalo mnogo vremena i živaca. Prigovora i dojava građana ima mnogo, oko 30-ak dnevno, a oni izlaze na svaku intervenciju.
- Naši su mobiteli uključeni non stop, a često bi se dogodilo da bi izlazili na teren i od 2 do 5h ujutro. Kišni dani posebno su bili stresni, a mi bi omogućili ne nastajanje kolapsa na najkritičnijim mjestima kao što su Trg kneza Branimira i kod ambulante te fizički regulirali promet. - objasnio nam je Frane Skočić.


Pauk tu ima psihološku ulogu, a pozvali bi ga u zaista kriznim situacijama kojih je ovog ljeta bilo 300-tinjak, a zbog različitih prekšaja ispisuju kazne od 250 do 700 kuna.
- Najvažnije nam je da nisu blokirane prometnice koje bi onemogućavale prolaz vozilima hitne pomoći, vatragascima i policiji te da se ne parkira na nogostupima i invalidskim mjestima. - veli nam Latin.

14489520_10154031443967877_695371406_o.jpg

U odnosu na prošlu godinu, prekršaja, a samim time i kazni bilo je mnogo manje. Čisti primjer je Srima gdje su ponukani peticijom lanjsko ljeto na nekim mjestima postavljeni prometni znakovi o zabranjenom parkiranju što je danas vrlo dobro usvojeno. Isto tako postavljene su i horizontalne signalizacije po Vodicama.

- Vodice su malo specifično mjesto, ulice su ostale za kar i karocu, a automobila je sve više. Svi smo usko povezani i uglavnom živimo od turizma te trebamo imati malo više tolerancije i razumijevanja, no ipak ta svijest je značajno podignuta. Ali, neodgovornih uvijek će biti – pa tako i kazni. - optimističan je Skočić.


Naši redari također su upoznati sa svim događanjima. Posebno se toleriraju situacije sprovoda, vjenčanja i fešta kad bi slobodno mogli napisati 100-tinjak prekršaja. Anegdote su također opis ovoga posla. Često, iako nikome nije do toga, sve se preokrene na šalu.

- Bila je situacija da je čovjek parkirao automobil direktno na vrata kuće. Žena nas je zvala za pomoć kroz prozorčić na vratima i molila nas samo da joj skoknemo po malo mlijeka i kruha.- Zovu nas često i nepotrebno, čovjeku je smetalo vozilo u slobodnom kretanju ulicom. Zvao je tri puta Grad, prometne redare i policiju. Izašli smo na intervenciju, pokucali na susjedna vrata i riješili situaciju. 'Krivac' se želio ispričati 'tužitelju', a na kraju je ispalo da su vrlo dobri prijatelji iz Zagreba. - prisjetili su se nekih anegdota.


Ne smije se izostaviti ni činjenica da su, osim dobrih psihologa, redovito i turistički vodiči. Turiste direktno odvedu na odredište u pratnji ili na motoru, usmjeravaju kamp kućice...
- Čim ih uočimo, sami bi im ponudili uslugu. Znalo se dogoditi da bi zbog kamp kućica zaustavili promet i vozili bi u suprotnom smjeru jer uključe GPS koji ih odvede u uske ulice i ne mogu više nigdje. Uvijek se trudimo spriječiti problem na vrijeme. - kazao je Skočić.


Na kraju spomenimo kako smo na redakciju portala Infovodice primili zamolbu od naših sugrađana da im objavimo i javnu zahvalu. Naime duž ul. Ljudevita Gaja iscurio je beton iz miksera koji sudjeluje u radovima na novom hotelu Olimpye. U trenutku dojave, Skočić je bio u polju. No, razmišljanja nije bilo mnogo. Zajedno s kolegom u roku od 15-ak minuta našao se je na licu mjesta, otišao na gradilište i potražio vozača koji je to odmah uklonio. Bez takve reakcije, možemo samo zamisliti proceduru čišćenja stvrdnutog betona na jednoj od najprometnijih ulica...

Poslijednja izmjena dana Petak, 07 Listopad 2016 15:41
djelomob1.jpg