Upoznajte hodajuću enciklopediju

Ivo Fržop – Vodičanin koji najviše čita

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Nedavno je Gradska knjižnica Vodice dodijelila nagrade svojim članovima koji godišnje pročitaju najviše knjiga. Ispostavilo se da već treću godinu za redom titulu najčitatelja osvaja isti čovjek, 82-godišnji Ivo Fržop. On je u 2015. godini pročitao čak 385 naslova! To znači da dnevno pročita barem jednu knjigu! Usporedbe radi, prosječan stanovnik Hrvatske pročita jedva tri knjige godišnje.

Za ovog se načitanog vremešnog gospodina može slobodno kazati da je hodajuća enciklopedija. Raspolaže zaista zavidnim znanjem iz raznih područja, od medicine, anatomije i tehničkih znanosti do najvećih svjetskih književnih klasika i svjetske politike. Ipak, najviše ga zanima znanstvena literatura, ali čita i povijesne knjige i romane... U knjižnici, u koju navraća 2-3 puta tjedno, često ga pitaju za savjet, preporuku, recenziju i kažu da je uvijek vrlo realan.

Dok je pedesetih godina prošloga stoljeća služio vojsku nije išao niti na ručak nego je ostajao čitati. Već je 24 godine u mirovini i otada najviše čita i do 300 stranica dnevno. Kaže da mu je knjiga najbolji prijatelj.

Čitati je oduvijek volio, ali nije uvijek mogao.
„U mladosti se teško živilo, pa sam izučio zanat i odmah počeo raditi. Puno sam se naradio u životu; 18 godina u Kombinatu, 15 godina u građevinskom poduzeću, pa kao autoelektričar do ponoći, a nekad i po noći."

20161206_111550-1_resized.jpg

Ovaj simpatični svestrani gospodin 22 je godine u Vodičkoj glazbi svirao trubu, a ljubav prema glazbi prenio je i na dvojicu sinova.

Šjor Ivo, kako ga u knjižnici zovu u mladosti je honorarno radio i kao kino-operater u kinu u Vodicama. Upravo je tamo upoznao svoju jedinu i najveću ljubav, suprugu Kate. Vjenčali su se u veljači 1961.

„Bili smo u braku 43 godine, 7 mjeseci i 1 dan. Moja Kate bila je najbolja žena na svitu. Ja sam radio, a ona je držala sve komande od kuće. Nikad se nismo posvađali. Imala je nažalost bolesno srce."

Gospođa Kate preminula je prije 12 godina, a šjor Ivo je na groblju posjećuje svaki dan. Bilo ljeto, bila zima ovaj vremešni gospodin svaki dan pješači od kuće do groblja i natrag.

Osim problema sa sluhom, zdravlje ga odlično služi. Kaže da je to zato što se nikad ne ljuti, ne sekira i zato što malo jede. Samo onoliko koliko mu treba.

Zbog slabijeg sluha ne gleda televiziju, osim ponekad neki film. On svoje vrijeme ipak najradije provodi uz knjigu.

Poslijednja izmjena dana Petak, 23 Prosinac 2016 00:33