Veljača 05, 2018 4075

Teta Rada: Morate voliti ovaj posao, voliti dicu i sa dicom je onda cili život u veselju

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Na materinoj spizi smo najsretniji, pogotovo ako je na pijatu svakodnevno. Djeca u vrtiću Tamaris imaju sreću da svaki dan jedu baš takvu spizu, materinjsku, jer upravo je na taj način sprema glavna kuharica, Rada Ivas. Djeca kojoj je prvoj kuhala su danas ljudi od 45 godina, a sa istim žarom kuha i djeci danas. Teta Rada radi u dječjem vrtiću Tamaris od 1978., a u tom istom vrtiću će za nekoliko godina dočekati i mirovinu.


Od te davne 1978. bilo je i uspona i padova, kaže, ali kada govori o svojim počecima prisjeća se:

"Bila sam presretna što sam se zaposlila u vrtiću jer volim djecu. Ona su iskrena i čista, vole se igrati, plesati i pjevati, a to isto volim i ja tako da se savršeno nadopunjavamo."

A što se dogodi kada se neko jelo ne svidi malcima?

E, kako teta Rada ima puno recepata za jela, ima ona recept i za takvu situaciju:

"Probam im ponuditi nešto novo i ako djeca dva puta ne reagiraju dobro, e onda ja to okrenem po vodiški! Na primjer, posebno kupus i posebno meso neće jesti, a ako im to napravim u varivu onda dolaze i po repete. Meni je bitno da ako sam nešto skuhala da to djeca i pojedu."

Rada ističe kako je bitno da djeca jedu raznoliku i zdravu hranu; povrće, meso, ribu, tijesto, rižu, juhe, variva, a uvijek treba djeci dati da se i zaslade. A potvrda da joj kuhanje zaista ide je i to da je često roditelji dođu tražiti recept što je njoj  jako drago. No, kako kaže, često joj se požale kako im ne uspije jelo kao i njoj.

Menu se od prije trideset, četrdeset godina promijenio iz razloga što tada nisu imali cjelodnevni boravak u vrtićima, pa su imali samo 3 obroka i to ne kuhana. A danas je na meniju kuhana hrana što je puno bolje jer djeca dođu sita i zadovoljna kući, pa to olakša i roditeljima, a Rada ističe kako bi voljela da se taj model uvede i u škole.

Posao kuharice u vrtiću je lijep, ali i jako odgovoran jer je riječ o djeci. Velika je odgovornost hraniti i biti odgovoran za djecu, a i svaka dva mjeseca dolazi inspekcija u provjeru."Ali to je ono što ja volim. Prezadovoljna sam i bogata što sam kuharica i to od prvog dana kada sam došla na praksu. Nikad nisam htjela promijeniti posao, stalno čitam nove recepte i nadograđujem se.

A najdraže mi je kada mi djeca dođu poslije ručka u kuhinju sa pijatićem u rukicama i kažu, teta Rado dajte mi još malo samo da pokrije dno. Tada mi je srce veliko kao kuća".

Također, kada je neki poseban datum, kao Božić ili maškare, teta Rada odvrne radio, otvori vrata kuhinje, djeca potrče k njoj i krenu svi plesati. "Ja se rastopim", kaže ona.

P1050607_Custom.JPG

A koji su planovi za mirovinu?

"Za tri, četiri godine ću ići u mirovinu, samo da mi je ući u novi vrtić godinu, dvije i onda mogu mirno završiti radni vijek", rekla je.

A gledajući njene hobije i interese, sigurno joj neće biti nimalo dosadno kada završi sa vrtićem. Rada pjeva u zboru Lira, igra balote, ide na ples za maškare, uvijek je dio kulturnih i sportskih aktivnosti, obožava biti u polju jer se tamo osjeća jako smireno. Voli ljude i društvo, sa mužem i klubom penzionera putuje i druži se.

Kaže da se veseli mirovini kada planira kao i njen muž Roko ujutro ići na kavu pa igrati balote pa ići u polje pa pomagati djeci i unucima koliko će biti u njenoj moći.

"Samo da me zdravlje posluži i mirovina će biti raj!", nadodala je.

Teta Rada-Čokolada je na vrtićkim pijatima tijekom svog bogatog radnog vijeka podijelila zaista mnogo ljubavi, a savjet za tetu kuharicu koja će doći na njeno mjesto je sljedeći:

"Morate voliti ovaj posao, voliti dicu i uvik im davati repete. Mi smo tu zbog njih, moramo biti strpljivi sa njima i ne vikati na njih. Sa dicom je onda cili život u veselju", zaključila je.

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 05 Veljača 2018 14:51
djelomob1.jpg