Ožujak 13, 2018 4477

ribar Aljoša Juričev

Trebamo se pokrenuti kako bismo spriječili nestanak riba u Jadranu

Ocjeni sadržaj
(4 glasova)

Ovoga puta pripremili smo za vas nešto drugačije gdje smo za potrebe našeg intervju skoknuli do iskusnog ribolovca budući da nas je zanimalo kakvo je stanje ribe u Jadranskom moru s naglaskom na Vodice i okolice, koje vrste riba se najčešće love i kako izgleda jedan dan u životu jednog ribara. Mnogi od nas o ribi razmišljaju samo kao hrani kada ju nabavljamo i pripremamo za svakodnevni ručak, a riba je kao prehrambena namirnica jedna od osnovnih kod mediteranskog načina prehrane.

Većina od nas zna da je riba jako zdrava ukoliko se nađe nekoliko puta tjedno na našim tanjurima, no mnogi ne razmišljaju na način kako se ta riba lovi, koliko je vremenski potrebno da dođe od faze ulova do ribarnica pa na kraju i do naših tanjura te tko su osobe koje se svakodnevno bave ovom vrstom posla. Upoznajte Aljošu Juričeva, našeg sljedećeg sugovornika koji nam je odgovorio na naša pitanja o ribarstvu, otkrio što ga je najviše privuklo ka tom poslu i gdje vidi budućnost hrvatskog ribarstva.

Sportski ribolov je moja velika ljubav

Aljoša Juričev dolazi nam iz Vodica, završio je srednju školu za stolara, a već dvadesetak godina radi u ugostiteljstvu. Voli raditi kao ugostitelj budući da daje ljudima svoj osmijeh koji je na neki način izgubljen kod većine zbog ovog ubrzanog načina života današnjeg stanovništva. U slobodno vrijeme izrađuje predmete od maslinovog drva, a drugi posao u koji ulaže veliku ljubav, napor i srce je sportski ribolov kojim se bavi čitavog života. Budući da teži zdravom načinu života, zdravoj prehrani baziranoj na voću, povrću i ribi možemo reći daje da za Aljošu ribolov predstavlja posao, način života, ali i užitak.

Za Aljošu ribolov predstavlja strast, adrenalin, neizvjesnost hoće li što uloviti kada krene u ribolov, a na kraju krajeva i samu zaradu. Možemo reći da se ovaj 43-godišnji ribar, ribolovom bavi od kada se rodio budući da je od malenih nogu s ocem uvijek vrlo rado išao „u ribe", a prvo ribolovno putovanje s ocem bio mu je odlazak na Kornate. Od tada pa sve do danas traje njegova velika ljubav prema ribolovu.

More i ribolov čine me sretnom osobom

Na naše pitanje kada ide u ribolov i koliko ribe ulovi u jednom danu, Aljoša nam je rekao: „U ribolov idem ovisno u vremenskim uvjetima i ponašanju mora, ali i o tome koja se vrsta ribe lovi u određenom periodu u godini. Također moja sreća i zadovoljstvo ovisi o tome koliko sam ribe tog dana ulovio jer naravno da sa, sretan ukoliko ulovim dosta ribe ili kako bismo mi rekli ako mi ulov bude odličan, no to ne znači da ne volim vrijeme provoditi u ribolovu i kada ništa ne ulovim. Jednostavno uživam u lijepom vremenu jer me sunčano vrijeme i more opuštaju te čine sretnom osobom".

 

alosa13.JPG

Ribe je sve manje i manje na našem području

Što se tiče ribolova oko područja Vodica i okolice i stanju ribe na tom teritoriju rekao nam je da je ribe sve manje na našem užem području, a smatra da je tako i na ostalim ribolovnim područjima. Nekada se ulovi dosta, malo, a ponekad bude situacija da se provede dan u ribolovu s vrlo malo ulova. Potrebno je biti uporan, pun entuzijazma i pozitivnog načina razmišljanja jer samo se tako možete baviti ovom vrstom posla. Aljoša najčešće ima naviku otići na bližnji akvatorij gdje lovi hobotnice, a veliku mu ljubav predstavlja odlazak u ribolov na Kornate te na otok Žut budući da je to odmor za njegovu dušu i tijelo.

Kada smo Aljošu upitali kako izgleda jedan dan u životu ribara on nam odgovara: „ Dan u životu jednog ribara, konkretno u mom slučaju ovisi koju ribu želim uloviti. No međutim postoje dani kada jednostavno krenem s brodom bez da sam išta isplanirao ili zamislio prije. Jednostavno idem voziti, odlazim na područje tamo gdje me intuicija vodi, a u jednom trenutku odlučim kojom rutom trebam krenuti. Sve je to vrlo relativno, a jedan dan u ribolovu može ovisiti i u tome što želimo uloviti pa je napor veći ili manji. Što je uspješan ribolov to je vrlo relativan pojam jer ovisi što se lovi i tko lovi. Za mene je uspješan ribolov nešto što nekom drugom ne treba predstavljati neki uspjeh. Važno je naglasiti da je tu bitan i alat kojem se lovi jer ja kada ulovim i jednog zubaca, to smatram uspješnim danom provedenim u ribama."

„Po meni je sve manje i manje ribe u Jadranskom moru, a razloga je puno. Prvi razlog je taj da se ukupna ribarska profesionalna i sportska flota povećava svakim danom povećava. Radi se o tome da zakon koji donekle postoji na papiru se ne provodi gotovo nikako. Stanje u državi je loše na svim razinama i opće nezadovoljstvo ljudi koje se može povezati s cjelokupnom situacijom. Bavljenje ovim poslom osim pozitivnih strana koje uvijek volim istaknuti kao one najvažnije ima i onih koje ne bismo toliko željeli. Ponekad kada bih išao u ribolov znalo nas je uloviti loše vrijeme, a ponekad dođe tako brzo da jednostavno ne stigneš reagirati. Treba poštivati more, imati malo sreće, ali i znati reagirati u određenim situacijama."

Kada naš ribar Aljoša ulovi ribu uglavnom ju proda i proslijedi dalje, iako je mnogo puta znao ulovljene ribe znao pripremati za svoje prijatelje i obitelj. Najviše voli ići u ribolov budući da mu to predstavlja zadovoljstvo, a osjeća se najopuštenije na moru. Također bismo naglasili da je član ribolovnog društva „Mali porat" Vodice, a uglavnom odlazi u ribolov s bratom i prijateljima. Smatra da je pozitivna konkurencija uvijek dobra stvar jer se puno može naučiti od iskusnijih ribara, a na to gleda samo optimistično.

alosa12.JPG

Trebamo se pokrenuti ako želimo spasiti ribu u Jadranskom moru

Pitanje koje će zanimati većinu čitatelja, a koje smo postavili Aljoši bilo je da zašto se naša kvalitetna riba izvozi van u druge zemlje, a u Hrvatsku se uvozi riba puno lošije kvalitete. Zašto uvozimo lošije ako nam je pred očima servirano ono prirodno i bolje? Aljoša smatra da država treba donesti strože zakone za profesionalce i amatere, kontrolirati sve na boljem nivou no misli da je Hrvatska država u neredu što se tiče ribolova kao profesije.

Trebalo bi se strože kažnjavati ljude, ribare koji ne poštuju pravilo da se ne lovi u periodima kada se određena riba mrijesti (budući da je to dobro poznato), a velike ribare također treba ograničiti da se neko vrijeme ne smije loviti u određenom dijelu Jadrana ako mislimo spasiti devastaciju i nestanak riba."

Autor: Marina Jakšić

Poslijednja izmjena dana Utorak, 13 Ožujak 2018 11:19
djelomob1.jpg