MOST Vodice apelira vladajućima: Proračun 2021. godine - preventivne mjere za bolju budućnost svima

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Most Vodice poslao je priopćenje za javnost vezano za proračun 2021. o kojem će se odlučivati na 25. (online) sjednici Gradskog vijeća zakazanoj za srijedu 16. prosinca. Njihovo pismo donosimo u cijelosti ispod.

Svjesni teške gospodarske i zdravstvene situacije u cijeloj RH, sve uoči donošenja najvažnijeg dokumenta u godini odnosno proračuna Grada Vodica za 2021. godinu koji nam dostavljate suprotno odredbama Zakona o proračunu s mjesec dana zakašnjenja, mišljenja smo da je potrebno upoznati javnost na negativne aspekte gospodarske krize, te iznijeti prijedloge za ravnomjernu raspodijelu tereta na sve dijelove sustava kako bi svi skupa izašli iz krize s što manje posljedica. Stoga ovim putem, s obzirom da je sjednica GV-a opet online, predlažemo gospodarske mjere za koje smo sigurni da su neophodne u ovoj situaciji.

Kako znamo da je proračun za 2021. godinu već pripremljen te u istom nije iskazana namjera ravnomjerne raspodjele efekata gospodarske krize izmedu svih sektora za razliku od drugih nama susjednih gradova i općina, ovim putem želimo poslati poruku vladajućima, te ih molimo da imaju empatije, ali prije svega razuma za trenutnu situaciju u kojoj svi skupa živimo, te tražimo sljedeće:

  1. Da osigurate 7.2 milijuna kuna za subvencije Opg-ovima, obrtnicima, mikropoduzetnicima i privatnim iznajmljivačima u privatnom smještaju  i to za:
    a) Subvencije  plaćanja poreza za korištenje javnih površina i pomorskog dobra, poreza na potrošnju,poreza na dohodak i boravišne pristojbe za period od  01.01.2021-30.06.2021, s mogućnošću produljena do 31.12.2021.godine
    b) Subvenciju za plaćanja zakupa za korištenje poslovnih prostora i ostalih zakupnih površina koji su nužni za obavljanje djelatnosti u vlasništvu Grada  Vodica i društava u vlasništvu Grada Vodica za period od 01.01.2021-30.06.2021., s mogućnošću produljena do 31.12.2021.godine

Za gore navedene mjere predlažemo da za namirenje istih izvrši smanjenje rashodovnih strana proračuna u proporcionalnom postotku porasta rashoda na pojedinim stavkama proračuna u proteklim godinama. One koji su najviše rasli potrebno je najviše smanjiti, neke i potpuno ukinuti. Ukoliko Vam je to politički problematično s obzirom da dolaze izbori i da treba osigurati glasove onda predlažemo da uzmete tamo gdje Vas manje boli.

Kako očekujemo da ćete se oglušiti  na naše zahtjeve, ovim putem najavljujemo ozbiljnu raspravu oko proračuna za 2021. godinu i zahtjev za umanjenje na kontima za koja mi mislimo da ih je moguće smanjiti s obzirom na cijelokupnu situaciju. Kako opetovano ne poštujete članak 37. stavak 4. Zakona o proračunu, a posljedično i stavak 43. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Vodica kojima ste nam morali dostaviti prijedlog proračuna do 15.studenoga, a isti se dostavili 08. prosinca, amandman ćemo ipak podnijeti u zakonskom roku.

Svjesni, na prvu, opće nepopularnosti za vladajuće gore navedenih zahtjeva, posebno za pojedine korisnike proračunskih sredstava, ali i moguće popularnosti za oporbu ovim putem Vam poručujemo i opetovano molimo da ne vodite računa o pojedinačnim partikularnim političkim interesima. Most nezavisnih lista preuzima punu odgovornost za predloženo bez obzira na nepopularnost ili popularnost mjera. Situacija je izuzetno teška i ne smijemo politizirati. Izvanredna situacija traži izvanredne mjere.

Važno je napomenuti da se proračun ne puni imaginarnim sredstvima već upravo sredstvima gore navedenih sudionika u sustavu. Dokaz tomu je i rebalans proračuna za 2020. godinu kojim su porezni prihodi pali za 15.7% u odnosu na planirano, brojkom za 5,2 milijuna kuna, a tek je počela službena recesija u RH.Prihodi po osnovi poreza su pali jer je smanjena radna aktivnost, broj zaposlenih i masovno odjavljivanje iznajmljivača u privatnom smještaju. Pao je iznos poreza na potrošnju zbog loše turističke sezone. Problematična će biti naplata pa tako i solventnost proračuna. Ukratko, sektor usluga od kojih jedino i živimo je u slobodnom padu. Ukoliko ne izvršite raspodjelu na gore navedeni način, a s obzirom na strukturu prihoda mišljenja smo da planirane prihode proračuna za 2021.godinu možemo očekivati barem za 20% niže od onih koji su planirani odnosno slobodni pad. S mjerama bi pad bio sigurno manji,ali bi i raspodjela tereta bila pravedna. Nadamo se da je to poprilično jasno,ako nije možemo Vam dodatno objasniti..

Dakle, proračun će svakako rezultirati padom prihoda što je vidljivo iz trenda i donošenja rebalansa za 2020.godinu. Analize ozbiljnih stručnjaka pokazuju da ukoliko s proljećem i rješimo problem Covida 19, gospodarski oporavak će potrajati godinama.Gore navedenim mjerama možemo dugoročno profitirati svi skupa. Projekcije proračuna za 2022 i 2023 nisu ostvarive bez gore navedenih mjera.

I još jednu crticu  važno je kazati, a to je da smo sportsku dvoranu čekali 30 godina,nagledali se naslovnica dnevnih novina, pa možemo još  čekati.. Sad iz ovakog gradskog proračuna, vremenu neizvjesnosti, nema opcije za gradnju iste bez obzira na predstojeće lokalne izbore i borbi za glasove.Ovim putem Vas molimo da prestanete forsirati gradnju dvorane jer bi mogli dobiti novi Balon. Nije popularno za oporbu da za predstojeće izbore zagovara ovakvu tezu, ali dvoranu, pod uvjetom da bude prava dvorana za narednih 50 godina iz proračuna trenutno nije moguće graditi.

Kad izbacite 3D projekciju onda molimo da izbacite procjenu troškova gradnje, rokove gradnje i model financiranja. Za sada u proračunu vidimo vlastita sredstva kojih neće biti i kapitalnu pomoć od 5 milijuna kuna ( 2021 i 2022) od nepoznatog dobročinitelja kojih isto neće biti. To se zove pucanje iz prazne puške.

I na kraju, opet molimo da analizirate stanje, potražite pomoć stručnjaka ako je teško prihvatiti mišljenje oporbe, kontaktirajte druge gradove koji su donijeli mjere i planove oporavka,ali donesite prave odluke na dobrobit svih nas. I nama je cilj prekid stvaranja tenzija i razumno ponašanje. Očekujemo da zajedničkim snagama, dijalogom i sučeljavanjem činjenica i mišljenja pozicije i oporbe jednoglasno usvojimo proračun za 2021.godinu. Kad gospodarska i zdravstvena ugroza bude iza nas opet ćemo politizirati….sad budite odgovorni.

S poštovanjem,
Most nezavisnih lista Vodice
Vijećnik GV-a Grada Vodica
Ivica Slavica

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 23 Prosinac 2020 14:45