Kolovoz 21, 2019 1951

Projekcija filma ‘U ime naroda’ u Vodicama

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

U četvrtak, 22. kolovoza 2019. godine na trgu kneza Branimira u đardinu biti će prikazan dokumentarni film ”U ime naroda” s početkom u 21 sat. Povod prikazivanju filma je obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima koji se obilježava 23. kolovoza kao spomendan u Republici Hrvatskoj i europski je dan sjećanja na žrtve totalitarnih diktatura u Europi u 20. stoljeću.

Film u produkciji Laudata dokumentirana je istina o pozadini komunističkih ubojstava u Dubrovniku i okolici 1944. godine. Film je režirala Nada Prkačin, a producentica je Ksenija Abramović. Organizator projekcije u Vodicama je Grada Vodice.

U Dubrovnik su 18. listopada 1944. godine ušle prve partizanske postrojbe. Umjesto toliko željenog mira i slobode sa sobom su donijele smrt. Prve žrtve tzv. oslobođenja Dubrovnika bilo je 13 mladih tek mobiliziranih Konavljana, pripadnika hrvatske vojske. Nesretne su domobrane partizani ubijali i bacali niz hrid Orsulu koja se nalazi na istočnom ulazu u grad. Na užas građana tijela tih nesretnika danima poslije toga plutala su oko Dubrovačkih zidina.

Tjedan dana kasnije u Dubrovniku se pojavio oglas na kojem su bila imena viđenijih ljudi iz Dubrovnika i okolice. Oni su javno optuženi za neprijateljsku djelatnost protiv nove, komunističke vlasti. Bez ikakvog suđenja tajno su prevezeni na obližnji otočić Daksu i likvidirani. Iako nikome nije dokazana krivnja, tada je brutalno ubijeno i osam svećenika, među kojima i padre Petar Perica, autor poznatih stihova „Zdravo djevo kraljice Hrvata“ i „Do nebesa nek se ori“. Ubijen je i gradonačelnik Dubrovnika dr. Niko Koprivica koji je prvim čovjekom grada bio samo nekoliko dana. Nekoliko mjeseci poslije lažno je osuđen i mladi dominikanac Dominik Barač kojeg su komunističke vlasti smaknule u Trogiru.

 

Ekshumacija posmrtnih ostataka na Daksi koja je bila tek 2010. godine pomogla je da se sazna stvarni broj likvidiranih - sveukupno 53-oje!
Čini se da ni to nije sve jer otočić još uvijek krije grobišta koja vape za istinom i pravdom. Dokumentarni film „U ime naroda“ rekonstruira događaje koji su pokrenuli rijeku izbjeglica prema Sloveniji i Austriji. Upravo je s juga Hrvatske započeo Križni put u povijesti poznat kao „Bleiburška tragedija hrvatskog naroda“.

Film također podsjeća da za zločine nitko do sada nije odgovarao iako se zahvaljujući sačuvanim dokumentima pouzdano znaju imena odgovornih. Umjesto pravde za mrtve i njihove potomke, samozvani komunistički antifašisti koji su u stvarnosti ideološki nasljednici totalitarne komunističke ideologije do danas ne priznaju zločine. Ne žele se suočiti s njima premda su najvećim dijelom počinjeni pred sam kraj Drugog svjetskog rata i u poraću, kada je cijeli svijet već slavio završetak krvavog Drugo svjetskog rata.

 

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 21 Kolovoz 2019 13:49
djelomob1.jpg