Studeni 20, 2019 1978

Predstavljanje nove knjige Omera Raka “Mistični simboli zavičaja: eseji o hermetičnoj starini Šibenika i okolice”.

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Šibenski književnik sa zagrebačkom adresom Omer Rak u petak, 22. studenoga 2019. u 18.30 sati, predstavlja u Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić” u Šibeniku svoju novu knjigu u nakladi šibenske knjižnice – zbirku eseja naslovljenu “Mistični simboli zavičaja: eseji o hermetičnoj starini Šibenika i okolice”. 

U esejima Rak zahvaća prapovijesne i povijesne artefakte i simbolične motive, pojedine elemente sakralne baštine, stoljetne zagonetke uklesane na javnim zgradama, intrigantne oronime iz šibenske okolice te zanimljive povijesne osobe i događaje, iznoseći o tome nove spoznaje u nizu iluminativnih književnih eseja. 

Čitateljima će posebice biti zanimljive teme o suđenju šibenskim “vješticama” u 15. stoljeću, odgovor na pitanje zašto arkanđeo sv. Mihovil na sjevernom transeptu šibenske katedrale bode đavla u desno oko, zatim koja je tajna intrigantnog datuma postavljanja željeznog zavjetnog križa na vrhu otoka Tijata ali i tajna koja se krije iza poznatog rebusa na Dobriću. To su samo neke od tema koje će zacijelo pobuditi pozornost šibenske čitateljske publike ali i šire.

Omer Rak (Šibenik, 1957.) nagrađivani je dramski pisac, esejist i romanopisac. Objavio je zbirku eseja Stoljeće na početku (2009.), dva romana u izdanju zaprešićke Frakture – Arkana Fausta Vrančića Šibenčanina (2014.) i Kultna posuda (2017.). U HNK Šibenik je u svibnju 2014. uprizorena njegova lutkarska predstava za djecu Malo veliko kvrgavo drvce. Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić” je 2008. također objavila njegovu studiju o prapovijesnom simbolizmu Danilski riton: struktura i simbolika kultne posude iz srednjeg neolitika.
 

djelomob1.jpg