Listopad 10, 2018 3212

Uspomene na brodsku liniju 504: Tijat - 50 godina poslije

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Priča koja će biti zabilježena Milenijskom fotografijom gosp. Šime Strikomana dana 14. listopada 2018. godine u Skradinu i koja će evocirati uspomene na liniju 504.

Polazak broda Tijat je u 10:00 ispred Lučke kapetanije. Brod Dida Frane kreće iz Vodica u 9 sati, a na brodu će biti predstavnici medija, uzvanici i organizatori koji će biti na raspolaganju tijekom cijelog programa

Između 11:15 i 11:30 dolazak u luku Skradin i svečani doček broda, koji je zadnji put dočekan prije 50 godina.

Kratko okupljanje oko broda i pripreme za Milenijsko snimanje koje bi započelo oko 12:00 sati. Uz sjećanje na plovidbu prije 50 godina, ovom fotografijom obilježiti će se i Tijatovih 63 godine plovidbe.

Polazak prema Šibeniku je u 15:00 sati

FB grupa Tijat u srcu osnovana je 2014. godine po uzoru na grupu M/B Perast – vapor s dušom koja je osnovana iste godine u Dubrovniku i koja čuva uspomenu na bivši Jadrolinijin brod Perast koji je stradao u Domovinskom ratu.

O brodu Tijat počelo se pisati na forumu Brodovi i pomorstvo gdje je u veoma kratkom vremenu okupio zaljubljenike koji su postavljali slike i pisali o brodu.

Suradnja se nastavila na Facebooku te je slijedom toga osnovana grupa naziva Tijat u srcu, a ime je dobila prema jednoj slučajnoj izreci: „Perast u duši, Tijat u srcu“.

Misija grupe jest očuvanje broda Tijat u izvornom obliku kao kulturno i tehničko dobro RH.

U početku je broj članova bio oko 100, da bi se početkom suradnje sa gosp. Šimom Strikomanom broj članova stalno povećavao.

Organizirane su dvije milenijske fotografije i to:

24. listopada 2015. godine proslavljen je šezdeseti rođendan Tijata. Na milenijskom snimanju okupilo se oko 500 ljudi, većinom stanovnika otoka Prvića i Zlarina kojima je Tijat i njegove obje posade, ne samo prijevozno sredstvo, već i dio obitelji.

Druga milenijska fotografija u kojoj je sudjelovao i Tijat bila je u srpnju 2016. u spomen na prerano preminulog Predsjednika MO Zlarina, gosp. Vladimira Bunetu.

Nadalje, nakon toga aktivnosti grupe prepoznate su od raznih institucija kao što su Ministarstvo kulture, Muzej grada Šibenika, razne Udruge i grupe.

Aktivnošću grupe broj članova narastao je na 768 koliko ih danas broji, a kako je Tijat i brod s najviše fotografija, broj istih doseže brojku oko 5.000 od izgradnje pa do danas.

Važno je napomenuti da je ovo možda i jedina serija brodova, čak i u svijetu, čija cijela serija još uvijek plovi.

Karlovac je sada mini cruiser pod imenom Emanuel, a Valjevo (Ozalj) plovi pod imenom Franeša u turističke svrhe.

Jedan od planova grupe jest okupiti ovaj slavni trojac i istu prigodu također okruniti milenijskom fotografijom.

Stoga idemo dalje, jer plovidba Tijatom je doživljaj!

 

Organizatori:
Šime Strikoman
Facebook grupa „Tijat u srcu“
Ivana Beban, Robert Udiljak, Saša Jurat

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 10 Listopad 2018 21:49
djelomob1.jpg