Kolovoz 19, 2019 2499 Ilustracija / Pixabay

FLAG GALEB objavio natječaj „Jačanje konkurentnosti proizvoda ribarstva i akvakulture“

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)
FLAG GALEB je objavio 1. natječaj za Mjeru 1.2.1. „Jačanje konkurentnosti proizvoda ribarstva i akvakulture“. Natječaj se nalazi na webu http://www.lagur-galeb.hr

Naime na području FLAG-a GALEB je tržište ribljih proizvoda kao i prerada nedovoljno razvijeno, te ugostiteljski objekti predstavljaju važan čimbenik u opskrbnom lancu ribljih proizvoda i plasiraju značajnu količinu ribe sa našeg područja.

„Ovom mjerom ih želimo potaknuti na još veću suradnju sa ribarima. Na održanim radionicama ali i pojedinačnim sastancima sa ugostiteljima i ribarima smo zaključili kako je potrebno ojačati kapacitete ugostiteljskih objekata za prihvat i očuvanje kvalitete ulova.
Naime kroz zimski period kada je ulov ribe bogatiji, ali je potražnja niska većina ulova završi u inozemstvu (Italija, Španjolska…), a ribari ostvare minimalne cijene.
Kako bi taj trend promijenili potrebno je potaknuti suradnju između ugostitelja i ribara baš u tom razdoblju kako bi ugostitelji imali mogućnost otkupa većih količina ribe koju bi prihvatili na adekvatan način i očuvali njenu kvalitetu, te distribuirali svojim gostima.

S jedne strane bi ribari kroz zimske mjesece mogli prodati svoj ulov lokalno i postići veće cijenu, a s druge strane bi ugostitelji imali veći količinu ribe koju bi prodavali za vrijeme sezone kada je potražnja velika.
Ugostitelji mogu angažirati svoje zaposlenike u mjesecima koje ne rade kako bi radili na prihvatu i pripremi ribe što će dovesti do očuvanja te povećanja radnih mjesta koja više ne bi bila samo sezonska već cjelogodišnja. Dakle ovom mjerom se između ostalog ostvaruje i suradnja i povećanje konkurentnosti proizvoda i povećanje konzumacije ribe i očuvanje i stvaranje novih radnih mjesta i razvoj tržišta. „ – poručuju iz FLAG-a Galeb

Sažetak natječaja:
• Rok za podnošenje prijava počinje teći od 15.10.2019. godine i traje do 30.11.2019. godine.
• Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore za sufinanciranje Mjere 1.2.1 na ovom FLAG-natječaju iznosi 2.641.450,00 HRK.
• Najniža vrijednost potpore po projektu iznosi 11.320,50 HRK.
• Najviša vrijednost potpore po projektu iznosi 1.358.460,00 HRK.

Prihvatljivi nositelji projekta u okviru provedbe FLAG natječaja za Mjeru 1.2.1 su:

Zadruge, obrti ili trgovačka društva odnosno fizičke ili pravne osobe u rangu mikro ili malih poduzeća, sukladno definiciji Preporuke 2003/361/EZ, i to:
1. subjekti u poslovanju s hranom koji su korisnici odobrenih objekata, odobreni za djelatnosti iz odjeljaka VII. i VIII. u Upisniku odobrenih objekata ministarstva te registrirani kao Prvi kupci pri podnošenju Zahtjeva za potporu ili, najkasnije, do podnošenja zadnjeg Zahtjeva za isplatu.
2. subjekti u poslovanju s hranom koji se bave ugostiteljstvom te moraju biti registrirani kao Prvi kupci najmanje (ili jednako) godinu dana od dana podnošenja Zahtjeva za potporu.

Prihvatljive aktivnosti (operacije) u okviru ovog FLAG natječaja su:
1. Građenje (izgradnja i/ili rekonstrukcija) i/ili opremanje objekata za prihvat i/ili preradu i/ili čišćenje proizvoda ribarstva, uvođenje tehnoloških i/ili tržišnih inovacija;
2. Nabava opreme i/ili IKT rješenja za prihvat i/ili pripremu i/ili obradu i/ili očuvanje i/ili skladištenje i/ili prezentaciju morskih plodova;
3. Promidžbene aktivnosti.
Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 19 Kolovoz 2019 14:51
djelomob1.jpg