Prosinac 12, 2019 2379 Pixabay/Ilustracija

"Mir i dobro" - za blagdane oprezno s petardama

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Kao i proteklih godina, s ciljem povoljnog održavanja stanja javnog reda i mira i  opće sigurnosti osoba i imovine u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana i ove godine će se u vremenu od 13. prosinca 2019.g. (petak) do 8. siječnja 2020.g. (srijeda) na nivou Ministarstva unutarnjih poslova provoditi operativna akcija «MIR I DOBRO». Cilj ove akcije je sprječavanje nedozvoljene prodaje i nedozvoljene uporabe pirotehničkih sredstava, a samim tim i sprječavanje stradavanja osoba, a naročito djece, kao i nastanka šteta na imovini od uporabe pirotehničkih sredstava i drugih eksplozivnih tvari. 

 Stoga, kao i do sada, u ovo predblagdansko i blagdansko vrijeme policija apelira na građane da se suzdrže od uporabe pirotehničkih sredstava na način kojim se može izazvati opasnost za osobe i imovinu, kao i veće uznemirenje građana. Posebno apeliraju na roditelje, nastavnike i odgajatelje da utječu na djecu sprječavajući ih, a ne potičući, na upotrebu raznih pirotehničkih sredstava za zabavu, a posebno inprovizirajućih sredstava kućne izrade i tako spriječe moguće tragične posljedice. 

„Poučeni dosadašnjim iskustvom, upozoravamo građane na opasnost od zlouporabe oružja, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava, kao i nepravilne uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu, a koji su bili uzrokom ozljeđivanja, a što potvrđuju naši statistički pokazatelji i za proteklu godinu kada je na našem području u ovo vrijeme, zbog nepravilne uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu jedna osoba teže ozlijeđena.“ – poručuju iz PU Šibensko kninske

Obzirom na gornje, upozoravaju građane na obvezu pravilne uporabe i propisan način prometa pirotehničkih sredstava za zabavu, sukladno odredbama  Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, koji, između ostaloga propisuje da:
- Pirotehnička sredstva namijenjena za vanjsku uporabu na otvorenim prostorima, kategorije F2 u koje spadaju petarde, žabice, manje rakete i drugi slični proizvodi, i kategorije F3, u koje spadaju rakete, fontane, vodopadi, petarde s bljeskom i drugi slični proizvodi, osim petardi i redenika iz kategorije F3 čija je prodaja građanima zabranjena, mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja građanima starijim od 18. godina.
    - Uporaba naprijed navedenih pirotehničkih sredstava dozvoljena je građanima starijim od 18. godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja.
- Pirotehnička sredstva kategorije F2,F3,T1 i P1 nije dozvoljeno koristiti u zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana.
- Građanima nije dozvoljena nabava niti uporaba petardi i redenika iz kategorije F3, kao ni uporaba pirotehničkih sredstava iz kategorije F4,P1,P2,T1 i T2 za osobne potrebe.

O kakvim se pirotehničkim sredstvima radi, odnosno koje su kategorije, građani mogu prilikom kupnje očitati na svakom jediničnom pakovanju pirotehničkih sredstva, jer pirotehnička sredstva moraju biti označena vidljivom, čitljivom i neizbrisivom oznakom na hrvatskom jeziku koja sadrži: naziv i vrstu pirotehničkog sredstva, kategoriju pirotehničkog sredstva, broj komada u jediničnom pakiranju, upute za sigurnu uporabu i uništavanje, registracijski  broj pirotehničkog sredstva koji se temelji na jedinstvenom brojčanom sustavu i dr. 
         
 „Napominjemo da će tijekom ove akcije policijski službenici ove Policijske uprave kontinuirano nadzirati sva prodajna mjesta na području naše Županije, te ukoliko utvrde nepravilnosti, odnosno da se prodaja i uporaba pirotehničkih sredstva obavlja suprotno odredbama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, pirotehnička sredstva će se oduzeti, a protiv pravne ili fizičke osobe će nadležnom Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Šibeniku, podnijeti Optužni prijedlog ili Prekršajni nalog. 
Propisane novčane kazne, ovisno o vrsti prekršaja, iznose za fizičku osobu od 1 000 - 15 000 kuna, a za pravnu osobu od 10 000 - 80 000 kuna. 

Osim toga, pored Zakona o eksplozivnim tvarima, nužno je skrenuti pozornost na Zakon o oružju (NN broj 63/07.,146/08.59/12 i 70/17) posebno na provedbu odredbi koje se odnose na nabavu, držanje, nošenje, ustupanje oružja drugom na uporabu, a posebno u odnosu na djecu.“ – zaključili su iz policije 
 

djelomob1.jpg