Prosinac 13, 2019 2518

Policija u pojačanom nadzoru prometa, evo što će posebno kontrolirati za vikend

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

U noći 14./15. prosinca (subota/nedjelja) između 23 i 5 sati na našem području će se intenzivnije provoditi ciljana preventivno represivna akcija usmjerena na suzbijanje prekršaja alkoholiziranih i mladih vozača, a u sklopu iste akcije koja se tijekom ovog tjedna provodi  po Planu aktivnosti mreže prometnih policija na području zemalja Europske unije. 

Cilj akcije je podizanje razine sigurnosti u prometu, gdje se bilježi značajan broj prometnih nesreća, zbog vožnje pod utjecajem alkohola, što je najčešći uzrok prometnih nesreća s teškim posljedicama.  

Osim vožnje u alkoholiziranom stanju, tijekom ove akcije pojačana postupanja će biti usmjerena i na recidiviste u prometu, upravljanje vozilima za vrijeme zabrane upravljanja, kao i upravljanje vozilom prije stjecanja prava na samostalno upravljanje motornim vozilima, istek važnosti prometne dozvole, upravljanje neregistriranim i tehnički neispravnim vozilima, dakle, upravo onim prekršajima koji su najčešći uzroci teških prometnih nesreća.
 
Na nužnost ovakvih ciljanih akcija u prometu upućuju i naši statistički pokazatelji prema kojima se bilježi porast broja prometnih nesreća koje su uzrokovali vozači pod utjecajem alkohola, tako da je u proteklih jedanaest mjeseci na našem području zabilježeno 1.085 ovih prometnih nesreća u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je zabilježeno 1. 056 takvih prometnih nesreća, što čini porast za 29 prometnih nesreća. 

Osim toga, bilježimo i znatan broj prekršaja vožnje u alkoholiziranom stanju kojih je u proteklih jedanaest mjeseci zabilježeno ukupno 1.319,  što upućuje na činjenicu da i pored čestih i ciljanih preventivno-represivnih akcija i upozorenja, bilježimo znatan broj vozača koji pod utjecajem alkohola ili droga upravljaju vozilima.          

Bitno je napomenuti da će tijekom akcije u nadzor prometa biti uključen maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaju i oprema, koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.  Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje statistički,  ali i iskustveno pokazuju kao ugrožene u pogledu činjena prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola. – poručuju iz policije

djelomob1.jpg